Cercet?torii au descoperit miere care avea o vârst? de peste 5.000 de ani ?i care a fost bun? pentru consum. A?adar, albinele pot face un produs natural care nu î?i arat? vârst?. Totu?i, cum deosebe?ti mierea contraf?cut??
Trebuie s? ?tii c? mierea crud?, adic? cea care nu a fost procesat? termic, se va cristaliza. Vorbim despre un proces natural care poate s? difere în func?ie de tipul de flori din care a fost produs?. Acest lucru se poate întâmpla în câteva luni sau într-un an, îns? depinde de con?inutul de glucoz?, dar ?i prezen?a unor catalizatori precum buc??i de cear? sau gr?un?e de polen. Bineîn?eles, mierea cristalizat? nu î?i va pierde din propriet??i ?i este bun? pentru consum!
Mierea contraf?cut? se va cristaliza neomogen sau absolut deloc. Acesta este primul semn c? ai în fa?a ta un produs care nu are nicio leg?tur? cu mierea natural?. Mierea contraf?cut? poate s? r?mân? în stare lichid? indiferent de sezon.
Mai mult, mierea crud? nu se va dizolva imediat în ap?. Aceasta se depune pe fundul paharului, iar pentru a o dilua va trebui s? amesteci foarte bine. Nu acela?i lucru îl putem spune despre merea contraf?cut?, deoarece aceasta se va dizvola foarte repede în ap?.
Atunci când este înc?lzit?, mierea natural? se caramelizeaz? rapid, îns? f?r? a forma spum?. Un borcan cu miere contraf?cut? poate fi observat destul de u?or, deoarece când înc?lze?ti produsul acesta se va transforma în spum? ?i nu se va carameliza.
?i testul mirosului este important. Dac? miro?i un borcan cu miere contraf?cut?, acesta poate s? nu aib? deloc arom? sau aceasta este foarte subtil?. În schimb, mierea natural? are un miros ?împrumutat? de la florile din care a fost f?cut?.
Atunci când gust?m miere contraf?cut?, acesta poate dura mai mult din cauza zah?rului care a fost ad?ugat în amestec. Gustul de miere natural? va disp?rea rapid, în câteva minute.
Produsele contraf?cute sunt f?r? impurit??i, dar mierea natural? con?ine particule de polen, cear? de albine sau propolis. Produsul natural se filtreaz? mult mai greu, a?a c? de multe ori po?i recunoa?te mierea natural? dup? acele particule.
Pentru c? un borcan cu miere contraf?cut? poate con?ine ?i anumi?i coloran?i pentru a avea o anumit? nuan??, po?i face testul ?erve?elului pentru a o recunoa?te. Trebuie doar s? întinzi un pic de miere crud? pe un ?ervet de bumbac, iar apoi s? îl cl?te?ti cu ap? rece. Mierea natural? nu va p?ta ?es?tura, iar în cazul mierii contraf?cute vor r?mâne pete de la coloran?i.
Po?i face ?i testul b??ului de chibrit. Trebuie doar s? înmoi un b?? de chibrit în miere crud?, iar apoi s? îi dai foc cu ajutorul unei brichete sau cu ajutorul unui alt b?? de chibrit. Mierea natural? va lua foc imediat, în timp ce cea contraf?cut? nu va arde din cauza con?inutului de ap? destul de mare.
Asem?n?tor cu testul ?erve?elului este testul sugativei. Trebuie s? pui câteva pic?turi de miere crud? pe un ?erve?el de hârtie de culoare alb?. Mierea natural? nu va fi absorbit?, în timp ce mierea contraf?cut? va fi absorbit?, din cauza con?inutului mare de ap?.
?i testul feliei de pâine este folositor. Întinde un strat sub?ire de miere crud? pe o felie de pâine proasp?t? ?i vei observa faptul c? suprafa?a feliei se va usca destul de repede, în câteva minute. Mierea contraf?cut? va fi absorbit? de felia de pâine, care se va înmuia.
Sursa: www.cumsa.ro