Pe cât de simplu par de f?cut, pe atât de complicat este s? ob?ii pastele perfecte, sau, m?car, asem?n?toare celor pe care le-ai mâncat la Roma. Italienii au câteva secrete pe care le-au înv??at în secole de g?tit paste f?inoase.
Din fericire, unele dintre aceste secrete au fost dezv?luite ?i, acum, po?i g?ti ?i tu paste delicioase, dac? le cuno?ti ?i pui în aplicare.
- Pentru fiecare 500 de grame de paste, adaug? 2 linguri?e de sare în ap?
Poate c? pare mult? sare, îns?, nu uita c?, atunci când fierbi pastele, este singurul moment în care le po?i s?ra. O parte din sarea pe care o adaugi acum va fi absorbit? de paste dar mare parte va r?mâne în apa în care au fiert. Astfel, este important s? fie suficient? sare în ap?, pentru ca pastele s? aib? un gust bun.
2. Fierbe pastele în cel pu?in 3,5 litri de ap?
Chiar dac? ?i aici ?i se pare c? e o cantitate mare, nu uita c? pastele au nevoie de ap? pentru a se umfla. Atunci când fierb, pastele elibereaz? mult amidon. Dac? ai pus pu?in? ap? la fiert, amidonul o va îngro?a, iar pastele vor deveni lipicioase. A?adar, folose?te o oal? înc?p?toare, paste f?inoase de cea mai bun? calitate ?i cel pu?in 3,5 litri de ap?, pentru fiecare jum?tate de kilogram de paste de g?tit.
3. Alege pastele potrivite, în func?ie de tipul de sos
Pastele au fost create în forme diferite, cu un scop. Unele sunt mai potrivite pentru sosurile groase, iar altele, pentru cele u?oare, pe baza de ulei de m?sline. Alege spaghetti sau alte paste lungi, pentru sosurile u?oare ?i fusilli, penne sau alte paste tubulare pentru sosurile mai groase. Pennele re?in în?untrul lor sosurile pe baz? de carne sau ragu. De aceea, cele mai bune bolognese pe care le vei gati vor fi cu penne.
4. Amestec? în paste, imediat dup? ce le pui în ap?
Pastele se adaug? în apa care a început s? fiarb?. ?i, pentru c? amidonul din paste este eliberat în primele minute de g?tire, este important s? amesteci imediat ce ai ad?ugat pastele în ap? ?i în urm?toarele 2-3 minute, pentru a evita lipirea lor.
5. Nu ad?uga ulei în apa de fiert
Poate c? ai auzit de acest ?truc’, pentru ca pastele s? nu se lipeasc?. Uit? de el! Dac? adaugi ulei în apa în care fierb pastele, acesta le va acoperi cu particule mici de gr?sime ?i le va împiedica s? absoarb? ulterior sosul, a?a cum ?i-ai dori. În plus, nu exist? nicio dovad? c? uleiul ar face pastele s? nu se mai lipeasc?. Este suficient s? aplici sfatul de la punctul anterior, pentru a evita acest lucru.
6. P?streaz? pu?in din lichidul în care au fiert pastele
Lichidul în care au fiert pastele este plin de amidonul eliberat de acestea. Astfel, este perfect pentru ad?ugat în sos, dac? vrei s?-l faci mai gros. Amidonul din apa în care au fiert pastele va îngro?a sosul ?i-l va face mai aderent. P?streaz? a?adar, mereu, un sfert de can? din lichidul pastelor, înainte s? le scurgi. Ai putea avea nevoie de el.
7. Scurge pastele, imediat ce au fiert
Este important s? opre?ti g?tirea pastelor imediat ce au atins starea lor ideal?. Dac? închizi doar focul ?i le la?i în apa fierbinte câteva minute, ele vor continua s? se g?teasc? ?i vor deveni prea moi ?i lipicioase. Scurge-le imediat ce au fiert. Nu le cl?ti cu ap? rece decât dac? vrei s? le pr?je?ti sau s? faci o salat?. Altfel, pastele trebuie s? r?mân? fierbin?i. Apa rece îndep?rteaz? amidonul de pe paste ?i ele nu se vor mai lipi la fel de bine de sos.
Dac? ai urmat toate aceste sfaturi, pastele tale sunt gata s? fie ad?ugate în sos ?i vor fi, cu siguran??, delicioase.
Sursa: www.elle.ro