Ne-am obi?nuit s? credem c? ro?iile sunt mai utile atunci când le consum?m crude ?i facem o salat? cu ele. ?i, de?i acest lucru este adev?rat, ele sunt de fapt o alegere mai bun? pentru stomacul dvs. atunci când sunt g?tite. ?i exist? multe alte alimente care v? pot surprinde cu beneficiile lor, în func?ie de modul în care sunt preg?tite.
Noi, cei de la Ponturi Despre, am devenit curio?i cu privire la anumite produse ?i cum pot deveni mai utile odat? cu trecerea timpului sau chiar dup? ce sunt pr?jite – ?i am dori s? v? împ?rt??im ceea ce am înv??at.
1. Bananele
Dac? suferi?i de diabet, este mai bine s? mânca?i banane care sunt mai pu?in coapte decât cele coapte mai mult, spun exper?ii. Când o banan? se coace, amidonul începe s? se transforme în zah?r pe care trebuie s? îl controla?i în timpul diabetului.
Pe de alt? parte, bananele necoapte mai au ?i alte beneficii pentru s?n?tate. Acest lucru se întâmpl? datorit? unui amidon numit amidon rezistent pe care acestea îl con?in. Pentru noi este dificil de digerat, deoarece este ca ?i cum ai mânca un cartof crud.
2. Ciupercile
De?i ciupercile pot pierde vitamina B dup? ce au fost fierte, exist? ?i câteva beneficii mari pe care le ob?in dup? ce au atins c?ldura. G?titul cre?te num?rul de antioxidan?i, iar dac? v? place s? mânca?i aceast? legum?, este recomandat s? o face?i la gr?tar sau la cuptorul cu microunde, în loc s? o fierbe?i sau s? o pr?ji?i.
3. Ro?iile
Ne-am obi?nuit s? mânc?m ro?ii crude. Da, con?in vitamina C, dar exper?ii spun c?, atunci când sunt g?tite, acestea au niveluri mult mai ridicate de licopen. ?i acesta poate fi un antioxidant mai puternic decât vitamina C. De asemenea, g?titul ro?iilor poate înmuia fibrele, astfel încât acestea s? devin? mai u?or de digerat.
4. Morcovii
Este pu?in surprinz?tor, dar morcovii, care sunt atât de buni pentru noi datorit? beta-carotenului, au un nivel mai ridicat de nutrien?i atunci când sunt fier?i. Aceastei legume îi place s? fie înc?lzit?. Fierberea poate crea ?i mai mult beta-caroten disponibil în morcovi.
Este mai bine s? g?ti?i morcovii în coaja proprie, astfel încât ei î?i pot tripla puterea antioxidant? global?. În acela?i timp, t?ierea lor înainte de g?tit s-ar putea s? nu fie cea mai bun? idee, deoarece nutrien?ii se scurg în acest fel mai u?or în ap?. Este mai bine s? îi toca?i dup? fierbere.
5. Spanacul
Spanacul este plin de substan?e nutritive, dar pute?i absorbi mai mult calciu ?i fier dac? îl g?ti?i, spun medicii. Când g?ti?i spanacul, acest element se descompune ?i pute?i ob?ine mai multe beneficii pentru s?n?tate.
6. Brânza
Brânza este o surs? excelent? de proteine, dar fiecare tip poate avea beneficii suplimentare diferite. De exemplu, mozzarella este mai sc?zut? în sodiu ?i calorii decât majoritatea celorlalte brânzeturi. De asemenea, con?ine bacterii care ac?ioneaz? ca probiotice, astfel încât poate îmbun?t??i s?n?tatea intestinului ?i sistemului imunitar.
În acela?i timp, brânza albastr? are mai mult calciu decât majoritatea celorlalte brânzeturi, dar poate fi prea s?rat? pentru unii oameni.
7. Pâinea
S-a constatat c? pâinea pr?jit? are un indice glicemic mai sc?zut. Acest indice are un efect pozitiv asupra nivelului de zah?r din sânge, deci poate fi o op?iune mai bun? pentru diabetici.
Pâinea cu smântân? con?ine niveluri mai ridicate de antioxidan?i ?i folat decât alte tipuri de pâine. De asemenea, are niveluri mai mici de fitat, astfel încât permite corpului t?u s? absoarb? nutrien?ii mai u?or.
8. Sfecla ro?ie
Un studiu a examinat efectele consumului zilnic de 250 de mililitri de suc de sfecl? ro?ie pe 68 de persoane cu hipertensiune arterial?. Drept urmare, cercet?torii au descoperit c? a sc?zut semnificativ tensiunea arterial?. Pe de alt? parte, sfecla ro?ie fiart? poate fi mai u?or de digerat, deoarece fibrele sale tari se descompun mai u?or.