Programul „Rabla pentru electrocasnice” a luat startul și vine cu câteva modificări importante pe care ar fi bine să le știi dacă te gândești, de exemplu, să îți schimbi vechea mașină de spălat cu una nouă. Și dacă nu apuci din prima tură un voucher, nu uita că ai mereu posibilitatea să reciclezi electronicele și electrocasnicele vechi.

Ce e „Rabla pentru electrocasnice”

„Rabla pentru electrocasnice” este – așa cum îi zice și numele – programul național de înlocuire a echipamentelor electrocasnice, electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic. Pentru 2021, „Rabla pentru electrocasnice” are promis un buget-record de 75 de milioane lei, după cum a zis la începutul anului Ministrul Mediului, Tanczos Barna, ceea ce ar însemna că peste 50.000 de beneficiari își pot lua echipamente noi.

Acest program este finanțat de către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), care se află în coordonarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor din România (MMAP). Scopul programului este stimularea schimbării echipamentelor electrocasnice și electronice vechi, mari consumatoare de energie, cu unele noi și mai eficiente.

Cum funcționează și de la ce magazine poți să cumperi electrocasnice noi

Programul funcționeză în felul următor: dacă vrei să îți schimb un aparar vechi cu unul nou, trebuie să intri pe site-ul AFM, unde completezi o declarație pe proprie răspundere prin care te angajezi să predai un echipament uzat în schimbul unui voucher. Odată obținut voucherul ai la dispoziție maxim 15 zile ca să îl folosești la cumpărarea unui produs eligibil de la unul dintre magazinele validate în program. Nu uita că trebuie să păstrezi declarația un an de la utilizarea voucherului.

Voucherul îl poți folosi în magazine precum eMAG, Altex, Flanco, Carrefour, Auchan sau Dedeman, acești comercianți fiind valabili în programul „Rabla pentru electrocasnice”, între cei 24 deja înscriși.

Există și comercianți precum Auchan sau Cora care și-au început propriul program „Rabla pentru electrocasnice” și oferă vouchere cuprinse între 120 și 200 de lei ce pot fi folosite la cumpărarea unui produs electrocasnic nou, dacă dai unul vechi la schimb, dar care să aibă circuitul electric complet.

Poți cumpăra offline, dar și online de la acești comercianți, voucherul nu poate depăși jumătate din valoarea produsului, este obligatoriu să cumperi echipamente noi, iar în cazul electrocasnicelor se stabilește o clasă minimă de eficiență energetică. Poți beneficia de mai multe vouchere, dar maxim un singur voucher pentru fiecare categorie.

Sunt zece categorii de produse pentru care poți beneficia de vouchere cuprinse între 200 și 500 de lei. Pe lângă electrocasnice (aparate frigorifice sau de aer condiționat, aspiratoare, uscătoare, mașini de spălat rufe sau vase) programul include acum și vouchere pentru electronice: televizoare, laptopuri și tablete.

Vouchere mai mari în funcție de produs și eficiența lui

Cu cât discutăm de un consumator electric mai mare, cu atât sumele decontate de la stat sunt mai mari. De asemenea, e important să știi că valoarea subvenționată de stat prin vouchere nu poate depăși 50% din prețul produsului pe care urmează să-l achiziționezi prin programul „Rabla pentru electrocasnice”.

În acest sens, valorile voucherelor în funcție de noile etichete energetice sunt cuprinse între 200 și 500 de lei pentru zece categorii de produse: electrocasnice (aparate frigorifice sau de aer condiționat, aspiratoare, uscătoare, mașini de spălat rufe sau vase), dar și electronice precum televizoare, laptopuri și tablete.

Iată valorile noilor vouchere potrivit proiectului de ordin guvernamental pe care le poți cumpăra prin programul „Rabla pentru electrocasnice”:

 • 300 lei pentru maşini de spălat rufe cu noua clasa energetică A;
 • 250 lei pentru maşini de spălat rufe cu noua clasa energetică B;
 • 200 lei pentru maşini de spălat rufe cu noua clasa energetică C;
 • 500 de lei pentru maşini de spălat rufe cu uscător cu noua clasă energetică A; Până acum nu erau prevăzute în programul „Rabla pentru electrocasnice”;
 • 450 de lei pentru maşini de spălat rufe cu uscător cu noua clasă energetică B;
 • 400 de lei pentru maşini de spălat rufe cu uscător cu noua clasă energetică C;
 • 400 lei pentru maşini de spălat vase cu noua clasă energetică A;
 • 350 lei pentru maşini de spălat vase cu noua clasă energetică B;
 • 300 lei pentru maşini de spălat vase cu noua clasă energetică C;
 • 400 lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;
 • 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu noua clasă energetică A; Aici există puține produse în ofertele comercianților. Majoritatea frigiderelor, de exemplu, cu eficiență energetică A+++ sunt trecute acum cu eticheta de eficiență energetică la litera F.
 • 350 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu noua clasă energetică B;
 • 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu noua clasă energetică C;
 • 400 lei pentru televizoare cu noua clasă energetică A; Și aici există puține produse în ofertele comercianților. Majoritatea televizoarelor, de exemplu, cu eficiență energetică A sunt trecute acum cu eticheta de eficiență energetică la litera F sau G.
 • 350 lei pentru televizoare cu nouă clasă energetică B;
 • 300 lei pentru televizoare cu nouă clasă energetică C;
 • 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică A++;
 • 500 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică A+++;
 • 200 lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
 • 500 lei pentru laptop-uri;
 • 300 lei pentru tablete

De la 1 ianuarie 2021 noile directive ale Uniunii Europene au impus schimbarea scării de măsurare a eficienței energetice actuale a echipamentelor electronice și electrocasnice. Înainte, scara eficienței era notată de la litera G – care însemna un echipament puțin eficient din punct de vedere energetic – până la A+++, care dădea nivelul superior de eficiență. Acum, noile valori pornesc de la A, care înseamnă eficiență maximă, și ajung treptat la G, care reprezintă eficiența minimă.

Sursa: www.lovedeco.ro | Victor Arvunescu

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *