În loc să apelezi la medicamente atunci când eşti răcit sau ai gripă, trebuie să ştii că ai la îndemână o sumedenie de remedii care te pot ajuta să „anihilezi” răceala.

Într-o cană cu apă fiartă, amestecă 2 lingurițe cu oțet de mere, 2 lingurițe cu miere (sau mai multe, după gust și preferințe) și zeama proaspăt stoarsă de la o jumatate de lămâie (zeama de lămâie ajută foarte mult compoziția, dar nu este absolut necesară). Amestecă bine compoziția și bea câte 3 căni pe zi.

Consumă cât mai multe fructe (citrice, în special) și legume.

Hidratare puternică

Riscul de deshidratare este mult mai mare la gripă, mai ales când vărsăturile și diareea se numără printre simptome. Apa este necesară, dar ceaiul de plante cald si sucurile de fructe proaspete te hidratează și mai bine. Evită cafeaua și băuturile alcoolice, deoarece acestea au efecte diuretice și grăbesc deshidratarea.

Comprese calde umede

Când durerile de cap se adaugă simptomelor gripei, compresele calde umede îți pot atenua starea neplăcută. Le poți folosi pe tâmple sau pe obraji și frunte, pentru calmarea sinusurilor.

Gargară cu apă sărată

O gargară cu soluție salină poate lupta cu mai multe simptome neplăcute ale gripei. Contribuie la dizlocarea mucozităților adunate în gât și poate elimina și disconfortul asociat urechilor înfundate.

Alege condimentele corect

Cât timp suferi de gripă, este indicat să mânânci cât mai natural, fără alimente procesate care necesită mai multă energie pentru digestie, energie pe care corpul ar folosi-o mai bine pentru vindecare. Usturoiul stimulează sistemul imunitar și are proprietăți antimicrobiene, iar ardeiul iute și ghimbirul includ antioxidanți care pot grăbi vindecarea. Toate pot ajuta la decongestionarea căilor respiratorii, dar efectul cel mai puternic îl are hreanul.

Hrănește-te corespunzător

Se știe că, atunci când ești bolnav, apetitul scade și este nevoie să mănânci aproape forțat pentru a asigura organismului forța de a lupta cu răceala. Potrivit eva.ro, dacă îți este foame, este semn bun – înseamnă că te afli pe drumul spre însănătoșire. Cea mai bună rețetă pentru o răceală urâtă este supa de pui preparată acasă, cu tăiței și piper boabe, proaspăt. De real ajutor îți vor fi orice fel de mâncăruri picante sau preparate cu mult usturoi.

Odihna este un medicament excelent atunci când corpul tău luptă cu virușii. Ai grijă să te odihnești cât mai mult, să dormi cel puțin 8 ore pe zi și chiar în timpul zilei (este indicat să îți iei câteva zile libere de la serviciu, pentru a nu agrava boala).

Băile calde, regulate sunt ideale atunci când ești răcit.

Pentru a evita reinfectarea, hainele trebuie să fie în permanență curate, la fel ca și așternuturile pentru pat (în mod special) și alte suprafețe sau obiecte pe care le folosești frecvent.

Inhalare de aburi

Inhalarea aburilor stimulează deschiderea căilor aeriene blocate de mucozități. Poți fierbe apă într-un vas și poți inhala aburii deasupra lui, cu un prosop deasupra capului, sau poți chiar umple chiuveta de apă fierbinte. Câteva picături de ulei de eucalipt sau puțină rădăcină tocată de ghimbir contribuie puternic la curățarea bronhiilor.

Lasă la fiert o oală plină cu apa, pentru a menține la un nivel ridicat umezeala din locuință – în acest fel, vei putea respira mai ușor și nu îți vei mai simți pielea și tenul atât de uscate. Ai grijă ca apa să nu se evapore complet.

Umple o șosetă cu orez și las-o la încălzit în cuptorul cu microunde

Așază această „compresă” caldă pe frunte, ceafă, urechi, gât sau pe orice altă parte a corpului „traumatizată” de dureri musculare și disconfort.

Similar Posts