O întrebare destul de des întâlnită despre utilizarea laptopurilor este cum să prelungiți durata de viață a bateriei. Deși toate bateriile se deteriorează în timp, mulți utilizatori se întreabă dacă utilizarea pe care o oferim le poate influența sau nu capacitatea lor de a reține energia și de a alimenta dispozitivele noastre mai mult timp.

Tehnologia bateriilor devine din ce în ce mai bună cu fiecare generație. Acum 10 ani, eficiența bateriilor laptopului începea să se degradeze după câteva sute de cicluri de încărcare”, spune Ashley Rolfe, director tehnologic la Lenovo Irlanda și Marea Britanie.

Acum, bateriile pentru laptop au de obicei o durată de viață de trei până la cinci ani, în care pot finaliza între 500 și 1.000 de cicluri de încărcare.

Vrei ca bateria să îți ofere cât mai multă energie posibilă pentru fiecare încărcare și să dureze între trei și cinci ani”, spune Kent Griffith, cercetător în tehnologia energetică la Universitatea Northwestern.

Cum se realizează acest echilibru?

Laptopurile de la Lenovo și alte mărci „folosesc senzori și logică de control pentru a se asigura că bateria nu se supraîncarcă sau nu se supraîncălzește”, explică el. Cu toate acestea, „menținerea bateriei la 100% în orice moment îi va reduce ușor durata de viață”.

Colegul său Phil Jakes, directorul tehnologiei strategice și inginer principal al Lenovo, este de acord: „Odată cu chimia densității energetice mai ridicate adoptată în ultimii ani, am constatat că bateriile se degradează mult mai repede dacă sunt ținute complet încărcate, în special la temperaturi mai ridicate”, a spus acesta. Motivul este că „încărcarea de 100% este cea mai grea condiție în care poate fi bateria, deoarece atunci tensiunea este cea mai mare”, explică Kent Griffith.

Americanii de la HP sunt de aceeași părere: „HP nu recomandă să lăsați laptopurile conectate la curent alternativ în orice moment”.

Majoritatea bateriilor actuale au tehnologia de prevenire a supraîncărcării odată ce ajung la 100%”, dar această tehnologie nu împiedică starea ridicată de încărcare „să creeze stres suplimentar asupra bateriei care poate accelera degradarea acesteia în timp”, explică HP.

Dacă țineți bateria departe de 100%, bateria poate dura cu siguranță mai mult”, spune Griffith.

Recomandarea acestor experți este de a limita perioada de timp în care laptopul rămâne complet încărcat sau, în loc să-l încarce până la 100%, încărcați-l doar până la 80% de fiecare dată când îl conectați.

Din punct de vedere tehnic, bateriile sunt mai „fericite ”la o încărcare de 50%, în timp ce sunt sub tensiune la 0% sau 100%, astfel încât tehnicienii spun că este mai bine să le mențineți între 20 și 80%”, spune Rolfe.

În timp ce limitarea sarcinii la 80% „oferă avantajul maxim, există totuși un avantaj semnificativ în reducerea punctului de încărcare maxim la 90 sau 95%”, spune Jakes. Diverse mărci precum Microsoft, Lenovo și HP oferă opțiunea de a limita cantitatea maximă de încărcare a laptopului în configurațiile lor.

În general, dacă doriți ca bateria să dureze mai mult, puteți face ca fiecare ciclu să vă ofere o putere puțin mai mică (80% în loc de 100%), dar atunci bateria ar putea finaliza mai multe cicluri de încărcare.

Sursa: www.descopera.ro

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *