Regula generală este că nu ar trebui să te aventurezi pe gheața care are o grosime mai mică de 5 centimetri. Ca să fii și mai sigur, gheața ar trebui să fie de 10 centimetri. Ghid ilustrat de The Art of Manliness.

1. Nu respira în apă

Răspunsul corpului tău la șoc te va face să gâfâi și să hiperventilezi. Rezistă acestei tentații. Șocul va dispărea în 1-3 minute și vei avea 15-45 de minute pentru a ieși înainte să îți pierzi cunoștința, așa că încearcă să rămâi calm.

2. Orientează-te și întoarce-te de unde ai căzut

Acea gheață te-a ținut înainte, așa că ar trebui să fie suficient de solidă pentru a te târî înapoi pe ea.

3. Nu încerca să ieși direct

Pune-te pe orizontală și, într-o mișcare coordonată, lovește cu picioarele în timp ce folosești coatele pentru tracțiune ca să te ridici din apă pe gheață. Trage-te și lovește cu picioarele până când ai ieșit.

4. Întinde-te pe gheață și rostogolește-te

Acest lucru ajută la prevenirea fisurilor ulterioare în gheață. Găsește imediat un adăpost cald și uscat.

5. Dacă nu poți ieși, nu te mai zbate pentru a conserva căldura și a evita epuizarea

Pune-ți brațele pe gheață și nu le mișca – este posibil ca mânecile hainei să înghețe fiind lipite pe gheață, ajutându-te să nu aluneci în apă atunci când îți pierzi cunoștința și oferind salvatorilor mai mult timp să ajungă la tine.

6. Dacă apropiatul tău cade, sună la 112

Ajută-l verbal să treacă prin acest proces, în loc să mergi după el pe gheața periculoasă. Două victime sunt mai rele decât una. Dacă nu poate ieși singur, întinde-i o frânghie în buclă pe care o poate pune în jurul brațelor sau o creangă de copac de care să se țină.

Dacă știi că vei fi pe gheață, este de asemenea, o idee bună să ai cu tine o daltă pentru gheață. Este ieftină și ar putea face diferența între viață și moarte.

Sursa: www.artofmanliness.com | AoM Team & Ted Slampyak

Similar Posts