Expertul în psihoterapie de cuplu Dr. John Gottman a dezvoltat un program eficient pentru relații de cuplu sănătoase. El sugerează câteva strategii pe care orice cuplu le poate utiliza:

  1. Construiește hărți ale iubirii – un exercițiu foarte simplu de a cunoaște mai bine partenerul: Cât de bine cunoști lumea interioară a partenerului, istoria lui de viață, îngrijorările, stresurile, bucuriile sau speranțele?
  2. Împărtășește admirația și tandrețea: Ca antidot pentru ură și neînțelegere, acest nivel se centrează pe cantitatea de afecțiune și respect dintr-o relație, cu scopul de a întări admirația și tandrețea, de a exprima aprecierea și respectul.
  3. Întoarce-te înspre partener: Afirmă-ți nevoile, fii conștient de semnalele pe care partenerul ți le dă și răspunde la ele. Micile momente ale vieții cotidiene construiesc continuu relația de cuplu.
  4. Menține o pespectivă pozitivă: Adoptă abordări pozitive în rezolvarea problemelor și succesul tentativelor de a repara relația.
  5. Gestionează conflictele: Se folosește mai degrabă termenul de a ‘gestiona’ conflictul decât de a-l ‘rezolva’, deoarece starea de conflict într-o relație este naturală și are aspectele ei funcționale, pozitive.
  6. Visele pot deveni realitate: Creează o atmosferă care încurajează fiecare persoană să vorbească cu onestitate despre speranțe, valori, convingeri și aspirații.
  7. Creează sens pe care ambii parteneri îl împărtășesc: Este important să înțelegi importanța viziunilor, miturilor, metaforelor despre relația voastră.
  8. Construiește încredere: Aceasta este starea care apare atunci când un membru al cuplului știe că partenerul său acționează și gândește în scopul maximizării intereselor și beneficiilor sale, nu numai în scopul maximizării propriilor interese și beneficii. În alte cuvinte, “partenerul mă sprijină, este acolo când am nevoie de el’.
  9. Angajament: Aceasta înseamnă să crezi (și să acționezi în scopul acestei credințe) că relația ta cu această persoană este o traiectorie pe termen lung, cu împărtășirea celor bune dar și celor rele ale vieții. Implică sublinierea calităților pozitive ale partenerului mai degrabă decât amplificarea celor negative, în scopul construirii unei relații empatice, de încredere.

Atunci când simțiți că niciuna din recomandările de mai sus nu mai funcționează, este necesar să vă adresați unui specialist în psihoterapie de cuplu, care vă poate sprijini în regăsirea echilibrului din cadrul relației.

Sursa: www.bellanima.ro

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *