Oricât de prietenoși și simpatici ar fi urșii, mai ales puii, este important să reținem că sunt animale sălbatice, așadar imprevizibile și care nu ar trebui să interacționeze cu oamenii. Dacă totuși te întâlnești cu un urs în drumeția ta, sunt câteva sfaturi de care ar fi bine să ții cont dacă vrei să scapi nevătămat.

1. Păstreză-ți calmul

Poate cel mai important sfat este să îți păstrezi, pe cât posibil, calmul. Da, este greu fiind o întâlnire cu un potențial vital extrem de crescut, însă, chiar și așa, trage de câteva ori aer în piept și fii cât se poate de atent la comportamentul ursului. Este important de remarcat dacă animalul este agresiv sau dacă, dimpotrivă, este în trecere și te-ai întâlnit cu el întâmplător sau mănâncă.

Trebuie să mai știi că, dacă ursul vine spre tine nu este neapărat un semn că urmează un atac, dar e bine să fii precaut. La fel, dacă ursul se ridică pe labele din spate, nu înseamnă că te va ataca, ci că încearcă să obțină cât mai multe informații pentru a identifica situația în care se află.

2. Retrage-te cu mișcări cât mai lente

Un alt sfat pe care îl dau salvamontiștii este ca, indiferent de comportamentul ursului, să încerci să te retragi cu mișcări cât mai ușoare, lente, nu bruște – pentru că ar putea fi percepute ca un semn de agresiune din partea ta. Apoi, la fel de important este să păstrezi contactul vizual cu ursul pentru a-i vedea mișcările, comportamentul, dar să eviți, pe cât posibil, să îl priveșți în ochi. La fel, acesta poate fi interpretat ca un semn de agresiune din partea ta, iar animalul te poate ataca.

3. Fii însoțit și/sau echipat corespunzător

Tot salvamontiștii spun că este de evitat să mergi în drumeție singur, neînsoțit de 1-2 prieteni și că obiectele care nu ar trebui nicicum să îți lipsească din rucsac, mai ales dacă te aventurezi pe trasee de la mare altitudine, care nu sunt marcate de către salvamontiști sunt: un fluier și un spray pentru urși.  Sunt poate cele mai importante obiecte din rucsac, cel puțin dacă luăm în calcul o posibilă întâlnire cu ursul. La fel, poți pune în rucsac și câteva petarde și orice poate produce un zgomot puternic. Urșilor nu le plac zgomotele puternice și acestea îi vor îndepărta de tine.

Sunt mulți dintre amatorii de drumeții la munte care își agață tot felul de clopoței de rucsac tocmai pentru a face gălăgie la fiecare mișcare și pentru a ține animalele sălbatice la distanță. Nu de alta, dar nici pentru animalele din pădure, interacțiunea cu omul nu este dintre cele mai dorite.

4. Crează impresia de înălțime

Sunt unii specialiști în comportamentul acestor mamifere care îi sfătuiesc pe amatorii de drumeții ca, în situația în care se întâlnesc cu ursul, să ridice brațele deasupra capului, pentru a crea impresia de înălțime și de a vorbi cu animalul, pe un ton destul de ferm, dar nu agresiv, astfel încât acesta să identifice că are de-a face cu o ființă umană.

5. Apără-ți organele interne și jugulara

Dacă te va agresa, aceiași specialiști te sfătuiesc să te așezi în poziție ghemuit, cu mâinile încleștate la ceafă, cu bărbia și genunchii aduși la piept pentru că într-o posibilă agresiune, este esențial să protejezi organele interne și jugulară. Dacă ursul te ignoră, te retragi ușor, fără a-i întoarce spatele, așa cum am spus mai sus.

6. Depozitează mâncarea la distanță de cort

Dacă mergi cu cortul, este important să nu depozitezi mâncarea în interiorul acestuia și nici foarte aproape de el, ci mai degrabă într-un copac, la o distanță care nu trebuie să fie mai mică de 100 de metri. Până la urmă, ursul nu e interesat de tine, ci de mâncarea pe care o ai în rucsac, așa că poți evita întâlnirea nocturnă cu el, dacă depozitezi mâncarea la ceva distanță de tine și ai tăi.

7. Nu oferi mâncare ursului

Nu uita! Dacă te întâlneșți cu ursul, nu încerca să te apropii de el și nu îi oferi hrană. Ai grijă și la puii acestui animal. Rareori, puii de urs sunt lăsați nesupravegheați de mamele lor, iar acestea îi vor apăra de tine indiferent de context. Așadar, oricât de simpatici ar fi micuții ursuleți, este o idee total neinspirată să te apropii de ei, să le oferi hrană, să îi mângâi sau să te joci cu ei. Este esențial ca într-o întâlnire cu ursoaica și puii ei, să nu te poziționezi niciodată între ea și cei mici.

Totuși, dacă ai bănuiala că puiul este singur, că mama lui nu este prin preajmă din varii motive, este indicat să anunți autoritățile pentru a verifica și a prelua puiul care nu poate supraviețui fără îngrijire în primii doi ani de viață.

Sursa: www.cumsa.ro | Cristian Popescu

Similar Posts