Dacă vrei să ai propria ta locuință, dar traiul la bloc nu te încântă, ai destule alternative care să-ți satisfacă nevoile, la un buget decent. În acest material vorbim despre casa prefabricată și analizăm de ce este o opțiune bună pentru cei care-și doresc o casă pe pământ, într-un timp rapid și la un preț acceptabil.
Casa prefabricată – ce înseamnă și în cât timp este gata
Casa prefabricată înseamnă o locuință construită într-o fabrică, care apoi se asamblează pe șantierul celui care a cumpărat-o. Marian Dumitru, administrator în cadrul companiei specializate pe case prefabricate Instalart, spune că denumirea de prefabricate vine de la „PREpare in factory” (n.r. pregătită în fabrică).
Principalele componente ale unei astfel de locuințe sunt: stâlpii, grinzile și pereții. Există case prefabricate pe structură ușoară de oțel, BCA, lemn, cărămidă etc, iar definiția lor însumează practic toate aceste materiale prefabricate din care casa este pregătită în fabrică.
Marian spune că toate interioarele caselor prefabricate sunt proiectate cu cea mai nouă tehnologie pentru a asigura un spațiu de locuit confortabil și practic.
Toate detaliile, de la tencuiala exterioară până la culoarea pereților interiori, de la uși la ferestre, de la căzi la robinete, de la prize până la iluminarea tavanului, pot fi realizate la comandă”, adaugă el.
Poți să-ți alegi un model gata făcut, ori să-ți personalizezi casa în funcție de nevoile tale, iar prețurile pornesc de la 14.000 euro, plus TVA. O astfel de locuință de aproximativ 50 de metri pătrați poate costa în jur de 22-25.000 euro.
Casele prefabricate pot fi dispuse pe un nivel sau două niveluri. Și există diferite opțiuni pentru tipul de casă, cum ar fi: vilă, reședință, fermă, cabană, bungalou, birou, casă din lemn, case bloc, vile duplex, case cu sau fără garaj etc.
În ceea ce privește timpul de execuție, acesta diferă în funcție de dimensiunea casei. Așa cum specifică Marian, după semnarea contractului, te poți muta în:
- 30-75 de zile – pentru casele între 40 și 100 de metri pătrați
- 30-140 de zile – pentru casele între 100 și 250 de metri pătrați
Dumitru spune că acest curent a prins bine la români, iar principalii clienți sunt tinerii, dar și cei care se documentează intens despre astfel de case, au un buget redus, dar totuși vor să aibă propria locuință.
Oamenii s-au săturat de construcții neterminate, constructori neserioși și prețurile caselor clasice sunt deja mari. Cu ajutorul caselor prefabricate obțin totul repede și cu pret avantajos”, completează el.
Mai mult, administratorul spune că există cereri multe în acest domeniu și pentru case de vacanță, pensiuni sau case construite pentru închiriat.
Aspecte legale și utilități
În primul rând, dacă te-ai hotărât asupra unei case prefabricate, ai nevoie de un teren unde să o amplasezi. Odată făcut acest pas, trebuie să obții autorizație de construcție, eliberată de primăria pe raza căreia ai cumpărat terenul. Cel mai bine este să apelezi la un birou de arhitectură care te poate ajuta cu dosarul de autorizare, pe care trebuie să-l depui la primărie.
Abia după ce obții aprobarea poate începe și construcția. Marian spune că biroul companiei unde lucrează te poate ajuta cu acest dosar, în cazul în care nu știi la cine să apelezi.
Casa prefabricată are nevoie de fundație, dar Dumitru precizează că nu este obligatoriu ca aceasta să fie din beton armat, ci casele pot sta și pe piloni. Dacă alegi fundația din beton, aici va fi singurul loc în care vei folosi acest material. Datorită acestui lucru, spune expertul, construcția prefabricată ocupă puțin spațiu, deoarece pereții sunt mai subțiri.
Odată asamblată, trebuie făcută doar pardoseala și – după ce o mobilezi – te poți și muta.
La capitolul utilități, Marian spune că obligația lor este de a pregăti toată instalația electrică și sanitară din casă.
Doar racordarea la apă și instalația de căldură sunt făcute de client. Nu diferă cu nimic racordarea la energie electrică, apă și gaz la o casă prefabricată vs casa clasică”, explică el.
Dacă dorești, îți poți instala panouri solare pe acoperiș, iar astfel poți face economii semnificative.
Casa prefabricată: cât costă?
O casă prefabricată la cheie poate costa între 290 și 350 euro pe metru pătrat. Marian Dumitru precizează că prețul variază în funcție de câți pereți interiori există în casă, mai exact câte panouri sandwich s-au folosit pentru ridicarea casei.
El spune că o casă clasică (stâlp, grindă din beton armat cu închidere de BCA sau cărămidă) începe de la 450 de euro pe metru pătrat. Motivul pentru care casele prefabricate sunt mai ieftine ține de materiale: sunt practice și construirea casei se face mai repede, de unde și manopera este mai ieftină. Plus de asta, nu ai nevoie de antreprenori, meșteri, instalatori sau meseriași.
Mai există și un cost al transportului din fabrică și până pe șantier. În cazul de față, casele sunt produse într-o fabrică din Turcia și ajung în țară în camioane.
Casa poate fi asamblată pe loc, în trei sau patru zile, în orice moment al anului
Transportul din fabrică la Capitală este inclus în prețul casei afișat pe site, dar, așa cum menționează Marian, dacă transportul se face în altă localitate din provincie, atunci prețul acestuia este de 2 euro pe kilometru. Odată ajunsă casa pe teren, aceasta poate fi asamblată pe loc, în trei sau patru zile, în orice moment al anului; plus de asta, poate fi dezasamblată și reasamblată oriunde.
Pe lângă prețul mai mic, o astfel de casă vine la pachet și cu alte avantaje: vei avea costuri de întreținere și reînnoire mici, deoarece rata de uzură este scăzută. În schimb, e bine de știut că durata medie de viață a unei astfel de case este de aproximativ 40-50 de ani.
Ce mai trebuie să știi despre o astfel de casă:
- este sigură, deoarece este produsă pentru a rezista la cutremur și la condiții climatice diverse;
- dacă dorești, ea poate fi extinsă pe viitor și poți adăuga anexe;
- materialele pentru casele prefabricate se găsesc ușor pe piețele de construcții;
- structurile prefabricate nu poluează mediul înconjurător;
- au izolație termică ridicată, economisesc energie, iar eficiența căldurii este esențială în astfel de case;
- datorită timpului scurt de instalare, umiditatea nu apare în interior, nu este afectată de condițiile meteorologice și de climă și te poți muta imediat după asamblare;
- toate elementele sunt compatibile între ele și nu există nici cea mai mică abatere în ansamblul lor. Elementele fabricate formează un întreg milimetric compatibil după instalare;
- aspectul exterior este modern și estetic. Se adaptează mediului din orice regiune și este compatibil cu aspectul arhitectural general;
- clădirea poate fi concepută special pentru persoanele cu dizabilități;
- modificările sau completările la proiecte pot fi făcute imediat înainte de producție.
În ceea ce privește un sfat pentru cei care se gândesc la o astfel de variantă, Dumitru recomandă o documentare serioasă în avans și vizitarea unui showroom, pentru a vedea modelele gata asamblate.
Sursa: www.lovedeco.ro | Ana Tepsanu