Dacă locuiești într-un spațiu din care nu ai cum să dedici o cameră întreagă pentru a face sport, creativitatea e salvarea ta. Venim cu câteva idei care te vor inspira să-ți aranjezi propriul tău colț de sport acasă, ordonat și funcțional.

Cu cât spațiul respectiv va fi mai bine gândit și decorat, cu atât mai multă motivație vei avea să te ții de rutina ta de fitness. Așa că am cerut sfaturile arhitectului Laurențiu Paicu, care este și pasionat de sport, și ale arhitectului Alexandru Bucur de la Interiology, și iată cu ce soluții au venit.

1. Depozitează echipamentele inestetice în corpuri de mobilier făcute la comandă

Cele mai bune soluții sunt realizarea la comandă de niște dulapuri cu o compartimentare interioară specială pentru aceste accesorii”, spune Laurențiu Paicu.

Poți improviza și instala în corpurile dressingului panouri perforate cum sunt acestea de la IKEA. Sau poți lucra cu un atelier de mobilă pentru a realiza un dulap special, cu rafturi personalizate pentru fiecare tip de echipament pe care urmează să-l depozitezi în el.

Deși accesoriile sportive te motivează să faci sport atunci când le vezi, nu recomand să le lași pe toate la vedere, pentru că adună praf și atunci când camera are și alte funcțiuni (birou/dormitor etc.), creează impresia de aglomerație vizuală”, motivează arhitectul.

2. Alternează depozitările închise cu cele deschise

Însă nu-i musai să ascunzi orice dovadă că faci sport acasă.

Poți alterna depozitarea deschisă – rasteluri pentru gantere, suporturi pentru greutăți – cu cea închisă: o comodă, coșuri de bambus sau paie, cutii special dedicate”, completează Laurențiu.

Iar dacă accesoriile de fitness pe care le ai se și potrivesc între ele și au un aspect minimalist, ai dat lovitura, pentru că poți crea cu ele o compoziție care să aibă și valoare decorativă.

3. Pune-le în balcon sau birou

Cu echipamentele mai mari e mai dificil, pentru că adesea sunt inestetice și nu vrei să le vezi tot timpul. La fel și eventualele corpuri de depozitare pe care le cumperi pentru echipamente, dacă acestea sunt voluminoase.

Ca poziționare de dulap, depinde foarte mult cum ne permite spațiul, dar aș încerca o zonă mai puțin utilizată, cum ar fi balconul, dacă este închis”, îndeamnă arhitectul Laurențiu Paicu.

4. Folosește un panou decorativ să maschezi aparatele voluminoase

Iar dacă nu ai balcon, și singura soluție ar fi să pui aparatele și accesoriile în dormitor, le poți masca.

Când întâmpinăm astfel de cazuri, încercăm să încadrăm astfel de aparate ori în balcon ori în dormitor, dar cumva mascat de un panou decorativ, pentru că nu trebuie să fie o piesă de mare importanță vizuală, și să încercăm să îi diminuăm vizibilitatea cât se poate, dar în același timp să rămână cât se poate de funcțională”, spune Laurențiu.

5. Dedică o zonă întreagă activităților sportive

Dacă totuși ai o cameră încăpătoare și poți „rupe” din spațiul pentru alte activități ca să faci sport acasă, atunci amenajeaz-o corespunzător.

Ca să ai imboldul de a face mișcare acasă, e preferabil să ai un spațiu special dedicat activităților sportive. Varianta ideală e o încăpere de sine stătătoare, dar în lipsa acesteia, poți amenaja un colț în mansardă, în camera de oaspeți sau birou, pe terasă, în subsol, garaj sau curte”, spune arhitectul Alexandru Bucur.

6. Decorează cu plante și alte elemente decorative

Zona respectivă ar trebui să arate și ea bine ca să te motiveze, nu ca un colț de cameră în care ai aruncat la întâmplare câteva greutăți și o saltea de yoga. Așa că mizează pe decorațiuni.

Foarte important este să ai o oglindă, iar ca elemente decorative poți adăuga un sticker care te inspiră (poate un sportiv pe care îl admiri sau poate o vedetă la a cărei conformație corporală tinzi, plante pentru o atmosferă zen, un perete accent cu o culoare vie, energizantă”, este sfatul lui Alexandru.

7. Nu uita de ambient

Dar lucrul care contează mai mult decât decorațiunile este ca în zona respectivă să ai condițiile ideale de mediu pentru a face sport acasă.

Esențială este și lumina, care trebuie adecvată sportului pe care îl practici – dacă faci yoga, de exemplu, nu vrei să ai spoturi care îți bat în față în timp ce ești întins pe podea, ci mai degrabă lumini dimabile. Nu uita de ventilație”, spune Alexandru Bucur. „Nu ar fi rău să aplici și o pardoseală cauciucată pe care să poți pune ganterele”, adaugă arhitectul.

Totuși, dacă niciuna dintre aceste soluții nu e bună pentru tine, mai bine investești într-un abonament la sală decât să te mai chinui să faci sport acasă, unde n-ai spațiu și nici echipamentele necesare.

E nevoie de multe accesorii și aparate, atât grele și voluminoase, pentru a complementa o fracțiune din experiența fizică pe care o vei avea la o sală de fitness publică”, explică arhitectul Laurențiu Paicu. El spune că asta va scuti casa de multă îngrămădeală, mai ales „dacă nu ai luxul să sacrifici o cameră din locuință pentru o astfel de funcțiune”.

Sursa: www.lovedeco.ro | Cezara Palade

Similar Posts