Cei mai mulți români nu știu să acorde primul ajutor persoanelor rănite. Este rezultatul unui studiu care i-a determinat pe reprezentanții Asociația EDIT să dea startul primului proiect online de prim ajutor din România, intitulat Leapșa pentru Viață.

Proiectul Leapșa pentru Viață este inițiat de Asociația EDIT în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Reprezentanții asociației vor să tragă un semnal de alarmă asupra importanței cunoașterii corecte a tehnicilor de resuscitare. Asta în condițiile în care România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de persoane care cunosc manevrele de prim-ajutor.

Campania Leapșa pentru Viață se desfășoară sub forma unor filme (click aici) realizate de specialiști și de personalități din diferite domenii de activitate în care sunt prezentate metodele corecte de acordare a primului ajutor.

Iată ce puteți face, potrivit libertatea.ro, în cazul în care unei persoane i se face rău sau suferă un accident:

  • încercam să stabilim comunicarea cu persoană rănită prin întrebări de genul: ce s-a întâmplat cu dumneavoastră?, mă auziți? cum va numiți?, ce va doare? Sunt și situații în care victima nu poate vorbi, dar dacă reacționează și răspunde prin gesturi la întrebările puse, la atingeri sau la altfel de stimuli externi, înseamnă că este conștientă;
  • dacă nu răspunde și nu reacționează în nici un fel la stimulii verbali sau la atingeri, trebuie verificate imediat cele două funcții vitale: respirația (dacă victima respiră spontan) și circulația (dacă inima funcționează);
  • cea mai importantă metodă pentru a ajuta la salvarea vieții unui om este resuscitarea cardiorespiratorie. Este bine să se cunoască faptul că, în caz de oprire a inimii, persoana care acordă primul-ajutor dispune doar de 3-4 minute pentru a efectua cu succes resuscitarea. După această perioadă se consideră că hipoxia cerebrală (lipsă de oxigen la nivelul creierului) duce la leziuni cerebrale care vor transformă bolnavul, eventual salvat, într-o ființă pur vegetativă.

Cum se face masajul cardiac

Pe scurt, masajul cardiac extern își propune să înlocuiască funcția de pompă a inimii, care trimite în circulație cantitatea de sânge oxigenat.

  1. Bolnavul trebuie să fie așezat imediat pe o suprafața dură și plată (de exemplu: masă, pat rigid, scândură).
  2. Se realizează apoi compresiuni cu podul palmei pe treimea inferioară a sternului – cealaltă palmă se suprapune peste prima, pentru a întări forță de presiune.
  3. Compresia asupra toracelui victimei se realizează cu un ritm de 50-60 compresii pe minut. La patru-cinci compresii ritmice pe stern se realizează o respirație artificială (gură-la-gură sau gură-la-nas).

Cum se folosește defibrilatorul și în ce stații de metrou există defibrilatoare

În cele mai circulate staţii de metrou de la noi există aparate care pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Este vorba despre defibrilatoare automate care sunt uşor de folosit. Simpla conectare a aparatelor anunţă serviciul 112, dar primul ajutor poate fi acordat înainte de sosirea salvatorilor. Defibirilatoarele automate sunt montate în staţiile de metrou Unirii 1 şi 2, Eroilor, Universitate şi Piaţa Victoriei. Orice călător le poate folosi, fără să rişte nimic. Devine salvator, în caz de urgenţă.

Cum acționăm în alte situaţii de urgență

Hipotermia la copii se combate astfel: faceţi-i o baie caldă (nu fierbinte), puneţi-l în pături calde şi băgaţi-l în pat! Trebuie evitată trecerea la o temperatură înaltă brusc. De aceea, copilul nu trebuie băgat imediat lângă o sursă de căldură.

Pentru a trata toxiinfecţia alimentară trebuie provocată voma, dacă timpul de ingestie e scurt (1-6 ore) şi există suspiciunea că alimentele sunt în stomac. În cazul scaunelor diareice, bolnavul trebuie reechilibrat (i se vor da să bea lichide neîndulcite).

În caz de electrocutare, nu atingeţi victima. Deconectaţi mai întâi sursa de curent cu ajutorul unui băţ de lemn.

Sursele: www.descopera.ro și www.libertatea.ro

Similar Posts