Dezvoltată acum mai bine de 100 de ani de către medicul italian Maria Montessori, metoda Montessori se concentrează în jurul convingerii că cei mici sunt capabili să-și inițieze propriile experiențe de învățare.

Montessori credea că cei mici învață cel mai bine într-un mediu potrivit și sigur, un loc în care își pot face lucruri pentru ei. Un astfel de mediu presupune și existența unor materiale și obiecte cât mai naturale și mai accesibile vârstei la care se află.

Cum implementezi metoda Montessori la tine acasă?

metoda montessori pat
  1. Organizarea casei

„Un loc pentru tot și totul la locul său” este unul dintre principiile fundamentale ale stilului de viață Montessori. În momentul în care se stabilește un loc pentru fiecare lucru, copilul va ști exact unde și de unde trebuie să îl pună și să îl ia. Acesta este un instrument esențial pentru a-l învăța să fie responsabil pentru lucrurile lui. Pentru a eficientiza locul, mediul, cea mai semnificativă schimbare pe care trebuie să o faceți este aceea de a face accesibil accesul la tot ce îl înconjoară.

  • îmbrăcămintea trebuie păstrată în sertare sau coșuri joase. Bara pentru umerașe trebuie să fie la nivelul ochilor copilului, astfel încât acesta să ajungă la haine.
  • în bucătărie și baie trebuie să aibă scaune pe care să se urce pentru a ajunge la chiuvete.
  • jocurile și jucăriile trebui amplasate pe rafturi joase, astfel încât copilul să le poată accesa cu ușurință. De asemenea, ele trebuie separate în cutii  ca să nu se formeze grămezi.
  • gustările sănătoase vor fi amplasate în frigider sau dulap, pe cele mai de jos rafturi pentru ca micuțul să ajungă singur la ele.
  • băuturile se depozitează în sticle mici, care să-i permită copilului să le mânuiască singur.

În stilul de viață Montessori, părinții sunt încurajați să schimbe jucăriile și cărțile copiilor lor la fiecare câteva săptămâni. Scopul acestui lucru este să le mențină curiozitatea și să prevină plictiseala. Poate părea copleșitor pentru unii părinți, dar cel mai bun mod de a face acest lucru este să schimbați articolele de pe rafturi în funcție de anotimpuri și de interesele actuale ale copilului. Este preocupat de  dinozauri? Pune în cutia cu jucării câțiva dinozauri, iar pe rafturile de cărți, unele adecvate vârstei care să conțină aceeași temă. Indiferent de subiectele care îl interesează pe copil, cheia este să încurajezi explorarea și creativitatea.

  1. Dezvoltarea abilităților de viață

Copiii mici sunt capabili să facă diverse lucruri prin casă. Încurajând de la vârste fragede un astfel de comportament, el va deveni un adult capabil și echilibrat. Însă asta presupune eforturi din partea părintelui. Copilul trebui învățat să pună masa, să strângă masa și să curețe după el, spre exemplu. Repetând această activitate constant, copilul își va câștiga independența mult mai repede.

Atenție! Sarcinile trebuie să fie potrivite cu vârsta și abilitățile copilului. De exemplu, un copil mic este capabil să ude plantele, să hrănească animalele de companie, să șteargă masa și să-și adune jucăriile. În rutina unui copil mai mare se pot include activități precum ducerea gunoiului, pregătirea mesei și ștersul prafului.

  1. Dezvoltarea concentrării

E adevărat că un copil mic nu are capacitatea de a se concentra ca un adult, însă, în metoda Montessori, dezvoltarea acestei abilități este primordială. Cu cât cultivarea ei se începe mai devreme, cu atât succesul va deveni mai rapid. Astfel, părintele va identifica interesele copilului și îi va pune la dispoziție materialele de care are nevoie pentru a explora în detaliu. Nu se neglijează nici spațiul în care urmează a se juca copilul, acesta trebuind să respecte principiile Montessori.

  1. Concentrarea pe motivația interioară, nu pe recompense

Metoda Montessori nu se axează pe oferirea de recompense extrinseci pentru comportament, cum ar fi buline sau bomboane. Mult mai indicată este lauda verbală, deși este important ca și aceasta să fie oferită cu moderare. În stilul de viață Montessori, copilul este învățat să se bucure și să caute sentimentele de plăcere și mândrie care vin odată cu învățarea a ceva nou sau la finalizarea unei sarcini.

Camera copilului mic/bebelușului (0-3 ani) în stilul Montessori

Crearea unui mediu Montessori nu trebuie să aștepte până când copilul va fi mai mare. De fapt, chiar și sugarii răspund bine la un mediu Montessori. Acesta este un moment minunat pentru a începe această tranziție, deoarece vei încorpora idei și vă veți adapta la schimbări pe măsură ce copilul crește. Astfel, dacă intenționezi să implementezi principiile Montessori în camera copilului mic, iată patru lucruri pe care le poți face.

  • acoperă prizele și îndepărtează obiectele care ar putea să-l rănească pe bebeluș sau pe care bebelușul le-ar putea strica. Scopul acestei „mișcări” este acela de a-i crea un mediu sigur în care să se poată mișca și explora liber.
  • folosește portițe de lemn pentru a contura spațiul de joacă și pentru a menține fixă zona destinată învățării și explorării.
  • pune salteaua direct pe podea. Raluca Vivico, designer de interior, recomandă părinților care-și doresc să amenajeze camera în stilul Montessori să așeze salteaua direct pe podea. „O saltea așezată direct pe podea îl ajută pe copil să urce și să coboară. Cu alte cuvinte, îl impulsionează să fie independent. În plus, faptul că distanța dintre pardoseală și pat nu este mare, îl scutește de posibile accidente”, susține aceasta.
  • folosește mobilier de dimensiuni mici. „Măsuța și scaunul copilului ar trebui să fie adecvate vârstei și înălțimii lui”, spune designerul de interior Raluca Vivico. Indicat ar fi ca acestea să fie plasate în bucătărie sau sufragerie, lângă masa unde mănâncă adulții.

Odată ce ai creat un spațiu sigur pentru explorare, există o mulțime de moduri în care îi poți încuraja curiozitatea. Când sunt foarte mici pentru a se deplasa singuri, bebelușii răspund bine la o oglindă și la alte jucării mici. Pe măsură ce se dezvoltă, alege jucării și obiecte care îi ajută să folosească toate cele cinci simțuri. Dă-i o cutie și câteva obiecte pentru a exersa introducerea și scoaterea din cutie.

Mare atenție, însă la jucării. Designerul Raluca Vivico recomandă ca acestea să fie din materiale prietenoase cu natura, precum lemnul sau pânza, nicidecum din plastic. Culorile, mai spune ea, să fie pastelate, plăcute privirii, fără accente puternice și deranjante.

Camera copilului (3-6 ani) în stilul Montessori

Pe măsură ce copilul crește și devine mai mobil, este esențial să îi permiți libertatea de a se deplasa și de a explora toată casa. Acest lucru înseamnă că toată protecția va fi modificată, astfel încât să ții cont de mobilitatea crescută și de nevoia de spațiu. La baie și bucătărie, spre exemplu va avea nevoie de un scaun cu trepte pentru a ajunge singur la chiuvete sau la dulap pentru a-și lua tot ce are el nevoie.

Tot în această etapă, jocul lui evoluează și suferă modificări. Pentru a încuraja această modificare, poți face următoarele lucrurile:

  • plasează cărțile și jucăriile pe rafturile de jos. „Jucăriile trebuie să fie la nivelul copilului pentru a nu încerca să se agațe de mobilier, evitând astfel accidentele. Nu se recomandă să fie ținute într-un coș, la gramadă, ci mai degrabă expuse pe rafturi de unde el își poate alege ușor cu ce se joacă, susține designerul Raluca Vivico”.
  • agață pe perete opere de artă interesante. Fie un desen de-al lui sau de-al fratelui sau surorii, fie amprenta lui de când era bebeluș, fie orice alt desen. Important este ca aceste tablouri să fie la nivelul ochilor lui pentru a-l putea determina să le privească. Expunerea la astfel de opere îi stimulează copilului atât gândirea analitică, cât și imaginația.
  • creează tăvițe senzoriale. În fiecare sezon, asamblează o tavă cu obiecte pe care le-ai găsit în aer liber pentru ca cel mic să le poată atinge și explora. Și adunarea lor de prin natură este o experiență excelentă de învățare și explorare. Nu uita să te asiguri că tăvile nu conțin nimic care ar putea reprezenta un pericol de sufocare sau îmbolnăvire. Iată câteva idei pentru tăvițele senzoriale:

Primăvara: frunze verzi, mușchi, semințe

Vara: scoici, steluțe de mare din lemn, flori, fructe, nisip

Toamna: mere, frunze, ghinde, porumb uscat,

Iarna: fulgi de zăpadă de hârtie, ramuri veșnic verzi, zăpadă artificială, gheață

Camera școlarului în stilul Montessori

Ideea din spatele metodei Montessori este că vei extinde ceea ce ai început la nașterea copilui  pe măsură ce copilul crește și se dezvoltă. Asta, dacă în mod ideal, ai fi început deja să adaptezi casa și stilul de viață la metoda Montessori cu mult înainte ca micuțul să intre la școală. Dacă nu ai făcut-o, nu te îngrijora – nu este niciodată prea târziu pentru a începe.

Este important să reții că implementarea metodei Montessori la orice vârstă, necesită o planificare avansată, cu atât mai mult pentru copiii de vârstă școlară. Activitățile practice precum strângerea jucăriilor și aranjarea acestora la locul lor, îmbrăcatul și dezbracatul fără ajutor, punerea și strângerea mesei sunt esențiale. Continuă să folosești rafturile joase din perioada preșcolară, dar pe măsură ce crește, schimbă jucăriile cu puzzle-uri, cărți și altele adecvate vârstei.

Alege obiectele pe care le așezi pe rafturi, precum și câteva dintre activitățile pe care le încorporezi în rutină, în așa fel încât să muleze pe personalitatea și intereselor copilului tău. În acest fel, va fi mai interesat să le folosească. De exemplu, dacă ai un copil care prezintă o înclinație artistică, rafturile  pot conține o varietate de hârtie și articole de artă. Dacă copilul iubește natura, poți continua să creezi tăvițe senzoriale cu elemente din natură. Nu uita însă, să-i pui la îndemână și cărți despre plantele și animalele din regiunea voastră. Cititul este extrem de important, așa că îi poți face un colț de lectură, un puf plasat lângă fereastră pentru a avea lumină natură sau cel puțin un scaun confortabil.

În concluzie, adoptarea unui stil de viață Montessori nu este unul deloc costisitor, însă este unul care vă poate schimba viața într-un mod benefic.

Sursa: www.lovedeco.ro | Lavinia Peter

Similar Posts