Copiii de la o anumită vârstă își diversifică preferințele pentru citit. Nu mai sunt atrași doar de cărțile cu ilustrații și un text scurt. Ei au nevoie de povești mai complexe, de personaje misterioase care se avântă în aventuri fascinante și de o adevărată lume care să li se înfățișeze în fața ochilor.

Pornește în această aventură a căutării, spre fascinanta și cuprinzătoarea lume a cărților pentru preșcolari, școlari și adolescenți și ia recomandările noastre drept busolă. Nu îți vor arăta destinația finală, dar călătoria prin paginile cărții va fi o răsplată pe măsură. Restul aventurii ține de tine.

7 recomandări de lectură pentru copiii de 6-10 ani:

  • „Pinnochio”, de Carlo Collodi

Romanul Pinocchio ne povestește la început despre Gepetto, un tâmplar dintr-un mic orășel italian, care găsește într-o bună zi o buturugă năzdrăvană, din care cioplește o păpușă de lemn pe care o botează Pinocchio. Așa începe povestea lui Pinocchio, o păpușă de lemn, care trece printr-o mulțime de peripeții, din care învață ce înseamnă să fii bun și ascultător. Drept recompensă, „Zâna cea Bună” îl va transforma într-un băiețel adevărat.

  • „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”, de Petre Ispirescu

Acest basm concentrează însăși esența condiției umane: dorința de a atinge idealuri de neatins, limitele fericirii, sensul devenirii, moartea care nu poate fi învinsă decât simbolic, libertatea ca opțiune limitată.

  • „Hansel şi Gretel”, de Fraţii Grimm

Aventurile a doi frați, în căutarea drumului lor spre casă. Ei învață ce înseamnă saa se bazeze unul pe altul și de asemenea, cum să se ferească de pericolele care apar în viață. Vrajitoarea cea rea dispare și cei doi copii se reîntâlnesc cu tatăl lor iubitor, care nu-i va mai părăsi niciodată.

  • „Muc cel mic”, de Wilhelm Hauff

Povestea Muc cel mic este presărată cu învățăminte, fiind o aventură neîncetată în care eroul își caută neobosit locul în lume. Este o poveste care exemplifică acceptarea diversității și sugerează că oamenii se nasc cu o rezervă nelimitată de iubire, fără a ști ce înseamnă discriminarea și că este important să îi tratăm pe toți cei din jur cu dragoste și respect.

  • „Vrăjitorul din Oz”, de L.Frank Baum

Luată pe sus de o tornadă, Dorothy ajunge pe tărâmul fantastic al lui Oz. Lumea presărată cu Munchinezi jucăuşi, păduri fermecate, căsuţe din porţelan şi vrăjitoare îi pune la numeroase încercări pe Dorothy şi pe noii ei tovarăşi de drum: Sperie-Ciori, Omul de Tinichea şi Leul cel fricos. Însă călătorii sunt foarte hotărâţi: vor să ajungă la Cetatea de Smarald şi să-l cunoască pe Marele Vrăjitor

  • „Heidi, fetița munților”, de Johanna Spyri

Heidi se indragosteste de viata simpla si plina de bucurii pe care o duce in munti, alaturi de prietenul ei, Peter, pastorul turmei de capre. Dar este nevoita sa plece si sa traiasca la Frankfurt in casa familiei Sesemann, unde trece prin situatii hazlii in incercarea de a evada si a se reintoarce in muntii ei dragi.

  • Seria „Micii mei eroi”, care include volumele: Leonardo Da Vinci, Nelson Mandela, Albert Einstein, Marie Curie, Marco Polo, Mahatma Gandhi, Wolfgang Amadeus Mozart, Amelia Earhart, Galileo Galilei, Anne Frank, Charles Darwin, Neil Armstrong, Michelangelo Buonarroti, Jane Goodall, Arhimede, Jules Verne, Martin Luther King, Frida Kahlo, Socrate, Platon, Pele, Hypatia, Cleopatra, Jane Austen, Antoni Gaudi, Rosa Parks, Agatha Christie, Roald Dahl, Coco Chanel, Roald Amundsen, Anna Pavlova, Virginia Woolf, Ernest Shackleton, Pablo Neruda, Florence Nightingale, Astrid Lindgren, Victor Hugo, Mary Shelley, Rene Descartes, Eleanor Roosevelt, Nelson Mandela, Stephen Hawking, Abraham Lincoln.

O colecție de cărți create special pentru a-i apropia pe cei mici de marile idei și valori ale lumii. Fiecare protagonist își spune povestea la persoana I, amintind mai ales de momentele importante ale vieții lui. Eroii sunt prezentați nu numai prin prisma realizările lor, ci mai ales prin felul în care le-au obținut.

8 recomandări de lectură pentru copiii de 10-12 ani:

  • „Amintiri din copilarie”, de Ion Creangă

Este un roman autobiografic, care evocă viaţa satului românesc din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. În partea întâi, Ion Creangă descrie satul natal și şcoala unde învaţă şi Nică, personajul central al operei. Prima ruptură de vatra satului o suferă Nică atunci când pleacă la şcoală la Broşteni. Băiatul trăieşte cu această ocazie întâmplări inedite. În partea a doua, autorul reînvie chipul mamei sale cu un lirism nostalgic. Această parte cuprinde întâmplările celebre: La cireşe, Pupăza din tei şi La scăldat.

  • „Dl. Goe”, de I.L. Caragiale

Personajul principal este un elev cu rezultate slabe la învățătură, pe care „mamițica, mam’mare și tanti Mița” decid să îl răsfețe cu o vizită la București pentru a-l motiva să nu mai rămână repetent și anul acela. Mentalitatea și comportamentul personajelor sunt excelent puse în valoare cât așteaptă trenul și în timpul călătoriei propriu-zise.

  • „Aventurile lui Tom Sawer”, de Mark Twain

Copilul sărac și orfan Tom Sawyer este crescut împreună cu fratele său vitreg Sid și verișoara Mary de mătușa Polly în satul american „St. Petersburg”. Autorul prezintă cu simpatie, înțelegere și umor, aventurile personajului său principal, o povestire care îl face pe cititor să-și reamintească de zilele fericite și fără griji ale copilăriei sale.

  • „O călătorie spre centrul pâmântului”, de Jules Verne

Sunt povestite aventurile profesorului Otto Lidenbrock însoțit de nepotul său Axel și de Hans, călăuza islandeză, într-o călătorie periculoasă și fascinantă spre centrul Pământului.

  • „Oliver Twist”, de Charles Dickens

Oliver Twist era un baiat palid, slab si mai degraba scund pentru varsta lui. Dar fusese inzestrat de natura sau primise mostenire din familie o fire puternica.“ Descopera aventurile lui Oliver Twist in aceasta capodopera a literaturii clasice.

  • „Cartea junglei”, de Rudyard Kipling

Este o culegere de povestiri scrise de renumitul autor în perioada în care a trăit în Vermont. Cea mai cunoscută parte cuprinde trei povestiri despre aventurile unui „pui de om” abandonat, Mowgli, crescut de lupi în jungla indiană. Probabil, cele mai cunoscute dintre celelalte sunt „Rikki-Tikki-Tavi”, povestea unei viteze manguste, și „Toomai al elefanților”, povestea unui tânăr îmblânzitor de elefanți.

  • Călătoriile lui Gulliver – Jonathan Swift

Este un roman în patru părți scris sub pseudonimul de Dr. Lemuel Gulliver, în care fantezia autorului se împletește cu o aspră satiră socială. Sunt descrise aventurile naivului Dr. Lemuel Gulliver, medic și căpitan de corabie, scrise la persoana întâi, în diverse țări imaginare.

  • „Gradina secretă”, de Frances Hodgson Burnett

Cartea prezintă povestea unei fetițe din India rămasă orfană după ce holera îi seceră pe toți cei apropiați, ea fiind nevoită să plece în Anglia, la conacul unchiului Archibald Craven. La moșia sumbră a unchiului său, se simte deznădăjduită și singură. Însă casa se dovedește a fi plină de secrete captivante. Mai mult, în spatele unei porți acoperite cu iederă se află o grădină care așteaptă să fie descoperită.

8 recomandări de lectură pentru copiii de 12-14 ani:

  • „La Medeleni”, de Ionel Teodoreanu

Este o trilogie a cărei acțiune se petrece în satul Medeleni, urmărind adolescenţa protagoniştilor. Autorul surprinde un ritm şi un stil de viaţă deja modernist, sincron cu cel occidental. Preocupările sportive ale tinerilor, automobilul, cinematograful, petrecerile de liceeni prefigurează deja atmosfera anilor ’20.

  • „Colț alb”, de Jack London

Este povestea unui animal trei sferturi lup, un sfert câine, al cărui drum prin viață parcurge mai multe etape: câine de sanie al unui indian, câine de luptă al uni om dement și în final ajunge în mâinele unui om iubitor, care îi arată că există dragoste și bunătate și că nu toți oamenii sunt răi. Ceea ce atrage și fascinează la această povestire este percepția vieții prin mintea unui animal.

  • „Cronicile din Narnia”, de C.S. Lewis

Narnia se găsește la ananghie. Un fals Aslan cutreieră țara. Singura speranță este ca Jill și Eustace, vechi prieteni ai Narniei, să fie în stare să-l găsească pe adevăratul Aslan și, astfel, să readucă pacea în ținut. Sarcina lor e grea fiindcă, așa cum spune Centaurul, „Stelele nu mint niciodată, pe când Oamenii și Fiarele, da”.

  • „Winnetou”, de Karl May

Romanele din seria Winnetou simbolizează, într-o anumită măsură, dorința romantică pentru o viață simplă, în stransă legătură cu natura. Narațiunea romanelor este la persoana întâi, din prisma lui Old Shatterhand, care îl întâlnește pe Winnetou. Între cei doi se stabilește o prietenie trainică; cei doi dau dovadă de abilități de luptă deosebite, însă și de compasiune față de oameni, portretizând credința în bunătatea intrinsec umană, constant amenințată de inamicii răuvoitori.

  • „Toate pânzele sus”, de Radu Tudoran

Anton Lupan, un român școlit la Paris, care pornește în 1881 în căutarea bunului său prieten, Pierre Vaillant, care dispăruse pe mare. La bordul goeletei lui, Speranța, Anton adună oameni unul și unul: neînfricați, omenoși și dornici de aventură. Între ei se leagă o prietenie trainică și împreună cutreieră mări și oceane, țin piept piraților și stihiilor naturii, și își înfruntă propriii demoni.

  • „Elevul Dima dintr-a șaptea”, de Mihail Drumeș

Romanul desfăşoară în faţa cititorilor săi aventurile lui Grig Dima care, după ce-şi petrece prima parte a vieţii la Londra, se mută la liceul Mihai Bravu din Craiova. Aflat la vârsta adolescenţei, când libertatea e deplină, iar visele sunt trăite su maximă intensitate, eroul descoperă dragostea şi odată cu aceasta fericirea, dar şi mecanismele unei lumi ruinate, pe care îşi doreşte s-o schimbe.

  • „Robinson Crusoe”, de Daniel Defoe

Este un roman care prezintă un om care a rămas singur pe o insulă tropicală din largul coastei Venezuelei de astăzi, descriind supraviețuirea și viața acestuia după naufragierea sa, timp în care întâlnește locuitori nativi ai Americii, captivi și marinari răsculați, înainte de a fi salvat. Este o carte despre dorul de aventuri, lupta pentru supraviețuire și adaptare, prietenii neașteptate, inventivitate și speranță.

  • „1001 de nopți”, de Eusebiu Camilar

Povești clasice ce stârnesc fascinația cititorilor și îi transportă în lumea magică a lui Alladin, a lui Sindbad marinarul, Alibaba și a celor 40 de hoți. Este o colecția de basme arabe neîntrecute în farmec.

12 recomandări de lectură pentru adolescenți (15-18 ani):

  • Seria „Cireșarii”, de Constantin Chiriță

Este un ciclu de romane care înfățișează în mai multe episoade aventurile unui grup de șapte tineri, intitulat „Cireșarii”, compus din Victor, Ionel, Dan, Maria, Ursu, Tic și Lucia.

  • „Cei trei muschetari”, de Alexandre Dumas

Descopera aventurile vitejilor muschetari Athos, Portos, Aramis si ale neinfricatului D’Artagnan in Franta anilor 1625. Textul este repovestit si adaptat de Jean-Francois Patarin, fiind completat cu ilustratii color de Fabien Jacques.

  • „Aventurile lui Huckleberry Finn”, de Mark Twain

Romanul prezintă continuarea povestirilor din „Aventurile lui Tom Sayer”, avându-l în rolul principal pe Huck Finn, un mic Gavroche dintr-un orăşel sudist de pe malurile fluviului Mississippi. În peripeţiile lui spre libertate, Huck este însoţit de Jim, un negru care fuge de la stăpâna sa când află că aceasta vrea să-l vândă, şi căruia Huck îi promite să-l însoţească spre Nordul unde nu mai există sclavie.

  • „Romanul adolescentului miop”, de Mircea Eliade

Romanul este bazat pe viața lui Eliade la liceu și spune povestea unui adolescent precoce cu ambiții literare. Prezintă un tânăr băiat care se confruntă cu problemele adolescenței, dar mai ales cu rigorile sistemului de învățământ care nu se conformează nevoilor lui intelectuale.

  • „Legendele Olimpului”, de Alexandru Mitru

Este o lucrare în două părți („Zeii” și „Eroii”) în care sunt narate faptele legendare ale personajelor din mitologia greacă într-o manieră plăcută, simplă. Prezintă cele mai interesante și cunoscute mituri, legende și versuri și ilustrează imaginea de legendă a timpurilor demult apuse.

  • Seria „Harry Potter”, de J.K. Rowling

Cele 8 volume tratează o lume a vrăjitorilor, protagonist fiind un tânăr vrăjitor numit Harry Potter, alături de prietenii lui Ron Weasley și Hermione Granger. Povestea se desfășoară în cea mai mare parte la Hogwarts, Școala de Magie, Farmece și Vrăjitorii, o școală pentru tinerii vrăjitori și magicieni.

  • „Frații Jderi”, de Mihail Sadoveanu

Trilogia este o epopee care reconstituie timpul şi atmosfera din epoca de strălucire a domniei lui Ştefan cel Mare, cuprinsă în perioada 1469 – 1475, dar în acelaşi timp o cronică, o legendă, un poem folcloric, un roman realist, un roman de aventură, un roman de dragoste, un roman de familie, un roman social. 

  • „Contele de Monte Cristo”, de Alexandre Dumas

Romanul povestește viața lui Édmond Dantes care a fost închis, fiind considerat informator al „Uzurpatorului” (Napoleon Bonaparte). A fost arestat de către autorități chiar în ziua logodnei sale cu Mércedes și dus la închisoarea din satul său, urmând ca apoi să fie judecat de către procurorul de Villefort. 

  • „Mândrie și prejudecată”, de Jane Austen

Romanul are ca temă principală orgoliul de clasă al domnului Darcy și prejudecata domnișoarei Elizabeth Bennet în confrontul acestuia. Acțiunea romanului se concentrează asupra evenimentelor ce au loc în interiorul familiei Bennet compusă din domnul și doamna Bennet și cele cinci fiice.

  • „Trilogia Jocurile Foamei”, de Suzanne Collins

Este o serie distopică, extrem de captivantă, plină de acțiune, în care ritmul este sufocant de alert, însă ridică și multe teme de gândire, de ordin etic, social și moral. Puterea absolută corupe absolut, iar oamenii, în anumite condiții, se pot dezumaniza în feluri inimaginabile.

  • „Mizerabilii”, de Victor Hugo

Romanul urmăreşte viaţa şi interacţiunile dintre mai multe personaje pe o perioadă de douăzeci de ani, începând cu anul înfrângerii finale a lui Napoleon. Se analizează natura binelui şi a răului, a legii, într-o poveste care înfăţişează istoria Franţei, arhitectura Parisului, politica, filozofia morală, justiţia, religia şi diferitele tipuri ale iubirii romantice.

  • „De veghe în lanul de secară”, de J.D. Salinger

Este un roman ce narează povestea unui adolescent care nu reușește să ajungă la un nivel în care să convețuiască cu cei din jurul său. Holden Caulfield e un băiat inteligent și plin de idei și principii contradictorii societății în care acesta trebuie să trăiască. Acest roman impresionează prin autenticitatea sa, stilul pe care îl abordează și complexitatea personajelor.

Similar Posts