Un om de știință din Hong Kong a dezvoltat o nouă metodă pentru a scana retinele copiilor de până la șase ani pentru identificarea precoce a autismului sau a riscului de autism.
Scanarea retinei poate ajuta la îmbunătățirea detectării precoce și a rezultatelor terapiei în cazul copiilor cu autism, a declarat Benny Zee, profesor la Universitatea Chineză din Hong Kong.
Importanța începerii intervenției timpurii este că tulburarea este încă în creștere, în curs de dezvoltare. Deci, există șanse mai mari de succes”, a spus Zee, citat de Ruters.
Metoda dezvoltată de omul de știință din Hong Kong folosește o cameră de înaltă rezoluție cu un nou software de calculator care analizează o combinație de factori, inclusiv straturile de fibre și vasele de sânge din ochi. Tehnologia poate fi utilizată pentru a identifica copiii cu risc de autism, urmarea fiind introducerea lor mai repede în programele de tratament, a precizat Zee.
Noua metodă de diagnostic a tulburării de spectru autist (TSA) a fost testată pe 70 de copii, dintre care 46 cu autism și un grup de control de 24. Tehnologia a reușit să identifice copiii cu autism în 95,7 % din timp. Vârsta medie a copiilor testați a fost de 13 ani, cel mai tânăr având șase ani.
O metodă de detectare a autismului mai precisă ar putea facilita terapii incipiente
Specialiștii în autism au salutat descoperiile lui Benny Zee, profesor la Universitatea Chineză din Hong Kong, în contextul existenței unui stigmat imens, părinții fiind deseori reticenți să creadă că copiii lor au autism chiar și atunci când există semne clare.
De multe ori, părinții vor fi inițial în negare”, a spus dr. Caleb Knight, care conduce un centru privat de terapie pentru autism.
Dacă ai avea un test medical sau un marker biologic de genul acesta, ar putea face ca părinții să nu intre în negare pentru perioade mai lungi și, prin urmare, copilul ar primi tratament mai repede”, a adăugat el.
În Hong Kong, copiii cu autism trebuie să aștepte aproximativ 80 de săptămâni pentru a vedea un specialist în sectorul medical public, potrivit unui răspuns din partea partea guvernului.
Zee a declarat pentru Reuters că cercetarea sa se dorește a fi un instrument suplimentar pentru o evaluare profesională de către personalul medical autorizat.
Descoperirile lui Zee privind tehnologia de scanare a retinei care ar putea detecta mai devreme autismul au fost publicate în EClinicalMedicine.
Sursa: www.descopera.ro