Comisarul de Poliție, Christian Ciocan, a postat un manifest anti-amendă pentru masca de protecție și atrage atenția asupra lacunelor legislative în baza cărora au fost amendați cetățenii României.

Poliţia dă amenzi cetățenilor României, chipurile, pentru nepurtarea măştii de protecţie. Dar procedând aşa, poliţiştii care o fac, comit infracţiunea de abuz în serviciu care se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani. Este vorba despre articolul 297 din Noul Cod Penal.

În consecință, orice român care a primit sau care va primi amendă pentru nepurtarea măştii, o poate contesta în instanţă pentru a i se anula. Procedura este următoarea:

1. Mai întâi, nu semna amenda

Şi desigur, nu o plăti.

2. În procesul verbal întocmit de polițist trebuie să faci 3 precizări importante

Poliţistul care scrie acel proces verbal este obligat să scrie motivul pentru refuzul celui amendat de a semna. Este important să i se dicteze poliţistului, iar el să scrie exact ce spune cel amendat. Va spune în cuvinte proprii că nu este de acord cu amenda pentru că:

(1) aceasta este neconstituţională;

(2) pentru că îi încalcă drepturi fundamentale și libertăți garantate de Constituţie şi

(3) pentru că cei care emit acea amendă comit un abuz în serviciu.

După ce este completat procesul verbal cu acele precizări, amenda urmează să vină prin poştă la domiciliul celui amendat.

3. Contestă amenda

Legea prevede că orice amendă poate fi contestată în termen de 15 zile de la acea dată calendaristică. Cum?

a) se face o foto-copie a procesului verbal

b) se depune la Judecătoria de care aparţine cel amendat, împreună cu acea Contestaţie în care se solicită anularea amenzii.

Această Contestaţie se bazează pe decizia nr. 457 din 25 Iunie 2020 a Curţii Constituţionale a României.

Este important ca în conținutul Contestației să se precizeze că: în conformitate cu decizia Curţii Constituţionale a României nr. 457 din data de 25 Iunie 2020, nu se pot aplica sancţiuni în baza articolului 65 litera (h), pentru că Hotărârile de Guvern şi Ordonanțele sau Ordinele de ministru nu pot restrânge drepturile şi libertăţile cetățenești. Curtea Constituţională a desfiinţat aceste acte normative. Constituţia spune în articolul 53 că trebuie făcute doar prin lege.

Contestaţia poate fi completată cu solicitarea instanței pentru tragerea la răspundere penală a agenților de poliție care au întocmit procesul verbal, având în vedere că fapta lor se încadrează în prevederile articolului 297 din Noul Cod Penal care se referă la abuzul în serviciu. Se pot solicita instanţei despăgubiri din partea persoanelor care au încălcat legea în dauna părții vătămate (pentru daune morale şi materiale – taxa judiciară de timbru ș.a.).

Acolo unde există posibilitatea, Contestația se poate depune la Judecatorie şi electronic, prin mail. În acest caz, tot prin mail va veni din partea Judecătoriei numărul de Dosar înregistrat pe numele celui care a făcut Contestația pentru anularea amenzii.

4. Plătește taxa judiciară de timbru

După primirea numărului de Dosar, se plătește taxa judiciară de timbru, care în prezent a ajuns la valoarea de 30 de lei.

5. Prezintă-te la proces. Sau nu.

Judecătoria va emite o Citaţie pe care o va trimite prin poştă contestatarului amenzii. După primirea Citaţiei pentru prezentarea la proces la data stabilită, dacă dintr-un motiv sau altul nu puteţi participa, se poate solicita în scris sau prin mail judecarea cazului în lipsă. În acest caz, nu mai este nevoie să apelaţi la un avocat care să fie prezent acolo. Conform articolului 24 din Constituţie (alineatul 2), procesul va avea oricum un avocat numit din oficiu, dacă el nu este ales anticipat.

Totuşi, este mult mai bine ca cel care a contestat amenda să fie prezent la proces.

6. Așteptarea deciziei

Decizia instanței de anulare a amenzii va veni prin poştă.

Așa trebuie să procedăm cu amenzile aplicate pentru nepurtarea pe faţă a măştii. Am spus “pe faţă” având în vedere faptul că legea 55/2020, art. 13 (care spune că: pe durata stării de alertă, prin ordin comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne se poate institui: a)obligativitatea purtării  – UNDE?! – măștii de protecție în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă) nu prevede nicăieri unde ar trebui purtată masca, iar toate celelalte acte normative inferioare ierarhic legii care ar fi trebuit să rezolve problema, sunt nule din start.

O altă gravă anomalie este faptul că instituirea stării de alertă doar prin Hotararea Guvernului şi fără control parlamentar, este neconstituţională. Starea de alertă nici nu este prevăzută în Constituţia României.

Acum, trebuie să mai știm că în ultima perioadă, după ce patrioţii români amendați în acest mod şi au obţinut deja anularea amenzilor pentru nepurtarea măştii, unii poliţişti au înţeles că sunt puşi de şefii lor să facă abuz în serviciu şi au schimbat tactica: dau doar avertismente în loc de amenzi.

Deci vedeţi că se poate! Legea este de partea cetățeanului. Trebuie doar să ne facem partea, adică să ne folosim de oportunitățile legale pentru a ne apăra drepturile şi pentru a ataca în instanţă abuzurile pe care statul le face asupra cetățenilor prin intermediul poliţiei române”, spune Comisarul de Poliție Christian Ciocan.

Sursa: www.dcnews.ro

Similar Posts