Atunci când o să te duci într-un magazin de specialitate o să vezi că există mai multe tipuri de biciclete. Tocmai de aceea, trebuie să te documentezi dinainte și să știi exact ce bicicletă vrei să cumperi și cum să alegi una. Nu de alta, dar în magazin o să ți se recomande produse mai scumpe și nu suntem siguri că vrei să cheltuiești atât de mult.

Bicicleta de curse (rutieră/cursieră)

Cele mai performante biciclete sunt cele de curse (rutieră/cursieră), însă sunt și cele mai scumpe. Acest tip de biciclete sunt destinate celor ce parcurg distanțe lungi, iar anvelopele oferite au o suprafață de contact foarte mică, pentru a oferi o mai mică rezistență la înaintare.

Ciclocross

Dacă plănuiești să mergi pe un traseu care include și teren accidentat, vei avea nevoie de o bicicletă de ciclocross. Aceasta este o bicicletă mai rigidă și mai închegată, dar în același timp și mai rezistentă la vibrații sau la șocuri.

Bicicleta de trekking

Persoanele care vor să plănuiască o călătorie mai lungă, precum un tur de țară, cu siguranță vor avea nevoie de o bicicletă de trekking. Aceasta vine cu roți de 28 inch, dar și cu un suport pentru bagaje, așa că este o alegere perfectă.

Bicicleta de oraș

Dacă nu iei în considerare lucrurile de mai sus, atunci vei avea nevoie de o bicicletă de oraș. Alege una care să aibă o șa confortabilă și în care poziția corpului să fie una dreapta. Alege-le pe cele ale căror ghidon este curbat.

Bicicleta hibridă

Dacă vrei o bicicletă pentru a face naveta, dar și pentru recreere, poți alege una hibridă. Acest tip de bicicletă are componente ușoare, include apărători pentru roți, dar și anvelope de curse sau semi-curse pentru a te putea bucura de asfalt ori de cărările din pădure.

Mountain bike

Bicicletele de munte sau celebrele mountain bike (MTB) sunt cele mai populare de la noi. Pot fi folosite prin pădure, pe terenul accidentat, dar și prin oraș. Sunt biciclete durabile, care nu vor arăta semne de uzură atunci când treci printr-o groapă sau sari o bordură. Majoritatea vin echipate cu suspensii foarte bune, pe partea din față, dar și pe partea din spate.

Bicicleta electrică

Bicicletele electrice vin din urmă și încep să ocupe un segment important din piață. Sunt destinate celor care vor să nu depună chiar atât de mult efort și care vor să profite din plin de avantajul bateriei pe care o oferă. Totuși, rămânem de părere că bicicletele clasice sunt cele mai bune, pentru că vrem să facem mișcare!

Frâne pe disc vs. frâna V

După ce te decizi ce tip de bicicletă să alegi, ar fi bine să știi și câte ceva despre sistemul de frânare oferit de acestea.

Frâna V

Acest sistem strânge lateralele jantei pe care se află roata bicicletei, însă nu este cel mai bun sistem dacă vrei să mergi cu bicicleta la munte. Frâna V este un sistem bun pentru o persoană care folosește bicicleta în oraș și care nu merge cu foarte mare viteză.

Frâna pe disc

Dacă vrei să folosești bicicleta și pe munte, frâna în V nu este chiar cea mai bună alegere, deoarece va reține noroiul de pe roată și o va înfrâna. În acest caz îți recomandăm să alegi frâna pe disc. Acest tip de frână este de două feluri: mecanic și hidraulic.

Frâna mecanică este acționată de un cablu, în timp ce frâna hidraulică folosește un ulei mineral sau dot. Bineînțeles, frâna hidraulică este mult mai eficientă ca frâna mecanică, așa că o recomandăm celor ce se duc pe munte sau obișnuiesc să meargă cu viteză. Aceasta va funcționa chiar dacă roata bicicletei este descentrată.

Acum că știi de câte tipuri sunt bicicletele și ce fel de sistem de frânare folosesc îți poți face o idee despre alegerea pe care trebuie să o faci.

Iată cum să alegi o bicicletă în funcție de nevoile tale:

  • dacă vrei să cumperi o bicicletă pentru plimbări în aer liber, în afară orașului și mai ales în zone de munte, alegerea este destul de clară. Ai nevoie de un mountain bike (MTB) care să ofere mai multe viteze, pentru că vei avea parte de foarte multe urcări și coborâri.
  • cei ce caută o bicicletă pentru un oraș aglomerat, ar fi bine să aleagă una ce oferă o poziție comodă a corpului, dar și anvelope destinate mediului urban. În acest caz pot alege o bicicletă ce oferă doar o viteză, nu îi va deranja pentru că vor merge constant în majoritatea cazurilor.
  • cei ce vor să facă plimbări lungi, pot alege bicicletele de curse, în funcție de buget. Fanii călătoriilor lungi prin alte țări sau în România ar fi bine să aleagă o bicicletă de trekking, pentru că au nevoie și de un bagaj.

Sursa: www.cumsa.ro | Cristian Popescu

Similar Posts