Te întinzi la soare în speranța unui bronz frumos și uniform, dar în schimb, atunci când pleci de la plajă arăți ca un homar care a stat la gătit prea mult.

Există o serie de remedii cu efect rapid pentru arsurile solare, remedii care vor ameliora arsurile, durerile și iritația de la nivelul pielii, grăbind totodată procesul de vindecare.

Pentru ameliorarea simptomelor pot fi folosite următoarele soluții:

Bea apă

Destul de greu de crezut, însă câteva pahare de apă consumate imediat ce ai observat arsurile la nivelul pielii vor grăbi vindecarea. Hidratarea joacă un rol important în procesul de regenerare a pielii, așa că inflamația se va calma dacă consumi suficientă apă, iar pielea își va reveni.

Folosește comprese cu apă rece

Compresele cu apă rece aplicate exact pe arsurile solare calmează senzația de usturime și durerea specifice acestor arsuri.

Piure de castravete sau cartof

Poți face o pastă de cartofi cu ajutorul blenderului, pe care o poți utiliza ca tratament local, aplicând-o direct pe piele. Aceștia oferă pielii arse de soare un efect de calmare și răcorire.

Iaurt

Iaurtul este utilizat și ca remediu pentru a vindeca arsurile solare deoarece probioticele pe care le conține au rolul de a calma și hidrata pielea.

Miere

Acest produs a fost folosit ca o soluție contra arsurilor încă din perioada egiptului antic. Studiile sugerează că poate funcționa mai bine decât unele creme antibiotice, pentru a accelera vindecarea, a reduce infecția și a reduce durerea.

Oțet din cidru de mere

Acidul acetic din oțet ușurează durerea, mâncărimea și inflamația. Se toarnă o ceașcă de oțet din cidru de mere în apa caldă de baie.

Aleo Vera

Gelul din interiorul acestei plante ușurează disconfortul, accelerează vindecarea și hidratează pielea. Poți tăia o frunză de aloe vera și poți pune seva direct pe piele, sau poți să cumperi gel de aloe vera de la cel mai apropiat magazin naturist. Unele produse de la farmacie conțin lidocaina, un anestezic ce poate calma durerea ce însoțește arsurile solare.

Comprese cu ceai

Aplică ceai proaspăt preparat (după ce s-a răcit în prealabil) pe pielea arsă de soare, folosind dischete demachiante curate. De exemplu, substanțele din ceaiul negru ajută la restabilirea echilibrului pH-ului pielii. Pentru un efect răcoritor, adaugă și frunze de mentă atunci când prepari ceaiul și reține că trebuie să îl lași să se răcească complet.

Baie cu bicarbonat de sodiu

Pentru a calma durerea, poți să pui în apa din cadă puțin bicarbonat de sodiu. Experții spun că bicarbonatul de sodiu ajută la calmarea inflamației pielii, reducând mâncărimile și ajutând la tratarea arsurilor solare. Este suficient să pui în apa din cadă o cantitate de bicarbonat de sodiu – cam cât îți intră în pumn – și să stai în apă 20 de minute.

Aplică un strat de cremă pe bază de hidrocortizon

Acest tip de cremă are un efect calmant, ameliorând durerile și ajutând totodată la reducerea inflamației. Nu trebuie să masezi pielea, ci doar să aplici un strat generos de cremă o dată la 1-2 ore.

Ia o pastilă pe bază de ibuprofen

Dacă durerile nu îți dau pace, nu ar strica să iei o pastilă pe bază de ibuprofen, care are efect antiinflamator și totodată calmant.

Ia suplimente de vitamina E 2-3 zile

Efectul antioxidant al suplimentelor de vitamină E reduce inflamația de la nivelul pielii. Poți lua un asemenea supliment 2-3 zile ori, până când arsurile sunt vindecate complet.

Sursa: www.paradisulverde.com de Radu Mariana│ www.doc.ro de Oana Cuzino

Similar Posts