Nu mai este o surpriză pentru nimeni: dependența de zahăr este cât se poate de reală. În condițiile în care o mulțime de alimente din comerț conțin zahar sub o formă sau alta, nu este de mirare că tânjim după „doza zilnică de dulce”, fără de care devenim nervoși și ușor iritabili.
Alimentele dulci, cu conținutul lor caloric ridicat, ne sunt pe plac de cand ne naștem. Suntem condiționați genetic să le preferăm altora, iar numarul mare de variante disponibile sigur nu ne ajută deloc. Așa și-a făcut simțită prezența încet, dar sigur, și dependeța de dulce, un fenomen real, dacă ne gândim că s-a demonstrat (cum este cazul unui studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Princeton și publicat în 2005 în Physiology & Behavior) că zahărul determină producția de opioide, neurotransmițători care activează receptorii plăcerii la nivel cerebral. Același efect îl au și drogurile, precum heroina și morfina.
Ce-i de făcut, așadar, pentru a reduce pofta de dulciuri calorice și a-ți recăpăta silueta? Iată câteva idei:
- Nu sări peste micul dejun. Potrivit spuselor lui Kathleen DesMaisons, doctor în dependența de zahăr, nu mai puțin de 90% dintre persoanele dependente de produse zaharoase sar peste micul dejun și iau prima masă în jurul orei 10, când organismul le cere „doza de drog”. Așadar, pentru a-ți reduce consumul de dulciuri, fă-ți un obicei din a lua un mic dejun consistent și sănătos, compus din alimente precum cereale integrale, lactate, ouă, fructe, astfel încât ora 10 să marcheze gustarea dintre mese, alcătuită, și în acest caz, din alimente prietenoase cu sănătatea și silueta.
- Optează pentru fructe când ți-e poftă de ceva dulce. Bineînțeles că, într-o primă fază, îți va fi greu să înlocuiești batonul de ciocolată cu un măr, mai ales dacă nu te dai în vânt după fructe, însă este o soluție bună de compromis. Mergi pe varianta fructelor proaspete care, pe lângă gustul dulce, mai sunt ticsite și cu fibre, care îți reglează apetitul și te ajuta să te ții departe cu mai multă ușurință de tentațiile periculoase.
- Alege porții mici. Când nu mai reziști și vrei neapărat să mănânci ceva dulce, ia doar o bucățică – o pătrățică de ciocolată, 1-2 înghițituri dintr-o prăjitură, 1-2 bomboane sau 2-3 biscuiți etc. Și savurează-le pe îndelete, pentru a te abține mai ușor să mănânci mai mult de atât.
- Distrage-ți atenția. Pe măsură ce reduci consumul de dulciuri, inevitabil te vei confrunta cu sevrajul și ale sale stări specifice (irascibilitate, tristețe, nervozitate). În acest caz, găsește-ți ceva de facut − ieși la o plimbare, citește o carte, sună-ți un prieten, orice îți poate distrage atenția de la pofta de dulce.
- Ia mese regulate. Așa cum este important să iei micul dejun, tot așa este esențial să îți structurezi eficient mesele de peste zi, în așa fel încât să nu lași prea mult timp între ele, făcând loc prăbușirilor glicemice și nevoii de dulce care le însoțește. Atenție însă: cu cât mănânci mai natural, cu atât mai bine (produsele procesate, spre exemplu, pe lângă faptul că sunt nesănătoase, sunt adesea și surse ascunse de zaharuri).