Înainte să arunci laptele expirat la gunoi, citește acest articol. Ai putea descoperi că îl poți folosi în continuare pentru anumite lucruri, chiar dacă a depășit termenul de valabilitate.

Dacă este lapte crud, nepasteurizat, îl poți folosi chiar mai mult timp, în numeroase moduri. În schimb, laptele pasteurizat care a început să își schimbe textura, mirosul și gustul nu este sigur pentru consum, locul lui e la gunoi.

Iată ce utilizări inedite poate avea laptele expirat.

Îl poți folosi pentru diverse prăjituri

Chiar dacă gustul ușor acru este dezgustător, dacă adaugi lapte expirat în compoziția unor prăjituri, gustul va dispărea. Poți folosi laptele „stricat” la clătite, croissant, biscuiți, banana bread etc.

Adaugă-l în tocănițe, ciorbe sau sosuri

Laptele va îngroșa compoziția, fără să îi schimbe în rău gustul. De asemenea, poate fi adăugat în compoziția dressingurilor pentru salată.

Folosește-l ca marinadă

Laptele conține acid lactic, care frăgezește excelent carnea. Înainte de a o găti, ține bucata de carne în lapte timp de minimum o oră. Poți adăuga lapte și în compoziția clasică de marinadă.

Brânză din lapte expirat

Fă brânză din laptele expirat. Rețeta e foarte simplă.

Ai nevoie de:

  • 1 litru de lapte (poate fi și lapte proaspăt, dar aici vorbim despre laptele „expirat”)
  • 2-3 lingurițe de oțet
  • 1 linguriță de sare
  • 1 lingură de smântână

Preparare: pune laptele într-o oală și las-o la foc mediu. Când laptele ajunge la aproximativ 90 de grade Celsius (este util un termometru), ia oala de pe foc și adaugă oțetul. Amestecă ușor până se „brânzește”. Dacă vezi că nu se separă, mai adaugă puțin oțet sau o lingură de suc de lămâie.

Pune compoziția într-un tifon și stoarce foarte bine. Toarnă brânza într-un castron, zdrobește-o cu furculița până obții textura dorită, apoi adaugă sarea și smântâna. Amestecă din nou ușor și depoziteaz-o la frigider, într-un vas cu capac. Brânza se menține la frigider aproximativ 7 zile.

Spală-te pe față cu lapte

Acidul lactic îi oferă pielii tale luminozitate și catifelare. Amestecă lapte cu puțină apă și aplică pe față cu o dischetă demachiantă.

Mirosul de acru dispare atunci când îți clătești fața cu apă curată. Poți folosi laptele expirat și în apa în care îți faci baie. Pune 500 de mililitri de lapte în apă, plus 2-3 picături de ulei esențial, iar pielea ta se va simți regește.

Laptele expirat, bun pentru plante

Chiar dacă ție nu îți place gustul de lapte acru, plantele adoră acest lichid. Amestecă lapte cu apă și folosește lichidul pentru a uda plantele de apartament sau roșiile. Calciul din lapte este extrem de benefic pentru rădăcinile plantelor.

Sursa: www.csid.ro

Similar Posts