Probabil și ție ți s-a întâmplat să tai ceapa pentru salată sau pentru mâncare și în același timp să lacrimezi. Ei bine, aceste lucruri pot fi evitate. Iată 7 sfaturi utile!

Oamenii de știință spun că ceapa conține sulfoxizi aminoacizi, iar aceștia formează acizii sulfenici în celulele componente ale cepei. Practic, enzima este asociată cu un compus al sulfului care suferă modificări sub acțiunea ei și se transformă într-un compus volatil. Acel compus va irita mucoasa atunci când atinge corneea, iar creierul primește un mesaj că în ochi a ajuns un gaz iritant. Vei începe să clipești rapid și îți vor curge lacrimi.

Dacă vrei să eviți problema cauzată de lăcrimarea ochilor atunci când tai ceapa, atunci ar fi bine să știi că avem 7 sfaturi utile pentru tine.

1. O metodă interesantă este să ții un băț de chibrit în gură atunci când tai ceapa. Știm că sună ciudat, însă fosforul aflat pe vârful bățului de chibrit va absorbi substanțele iritante înainte ca acestea să irite mucoasa ochiului.

2. În același fel poți folosi și o felie de pâine. Pâinea va absorbi substanțele iritante care cauzează lăcrimarea ochilor, iar tu vei scăpaSursa de vechea problemă Este un sfat bun și la îndemână, dacă vrei să înveți cum să tai ceapa fără lacrimi.

3. Dacă o să tai o lămâie, iar apoi o să tai ceapa o să vezi că ochii nu vor mai lăcrima. Explicația este destul de simplă, acidul citric va anihila substanțele sulfuroase, așa că nu vei mai „plânge”. Dezavantajul este că va trebui să ungi în mod constant cuțitul cu zeamă de lămâie.

4. Un cuțit foarte ascuțit te poate salva de probleme. De ce? Pentru că lama acestuia deteriorează mai puține celule, iar asta înseamnă că în aer vor ajunge mai puține enzime sau cantități foarte mici.

5. O altă soluție poate fi tăierea cepei sub apă. Dacă nu ai la îndemână nicio soluție de mai sus, atunci aceasta te poate salva rapid. Substanțele iritante nu ajung în aer, însă partea proastă este că te poți tăia sub apă, așa că mare atenție!

6. Totodată, dacă o să lași rădăcina cepei intactă o să vezi că nu o să mai ai probleme legate de lăcrimarea ochilor atunci când tai ceapa.

7. Dacă o să aprinzi o lumânare în apropierea tocătorului unde plănuiești să tai ceapa, o să vezi că nu o să mai lăcrimezi absolut deloc. Pare ciudat, însă trebuie să știi că gazul pe care ceapa îl emite atunci când e tăiată se va îndrepta către lumânarea aprinsă și nu va mai ajunge în ochii tăi.

Sursa: www.cumsa.ro

Similar Posts