În primul rând, ar fi bine să citești manualul de utilizare. Știm, mai puțin de 3% din șoferi chiar citesc aceste instrucțiuni de utilizare, însă ar fi bine să știi că acolo vei găsi și câteva rezolvări la posibile probleme.

Mai mult, vei afla și lucruri importante legate de întreținerea mașinii, dar și cât de importante sunt anumite funcții ale automobilului pe care tocmai l-ai cumpărat. Ține aproape acest manual și utilizează-l de câte ori crezi că e nevoie, te va ajuta dacă vrei să știi cum să prelungești durata de viață a mașinii tale.

Schimbul de ulei

Cu toate că schimbul de ulei nu este atât de important în viziunea unor șoferi, este bine să știi că acesta este esențial. În același timp, schimbul de ulei în mod regulat o să prelungească și durata de viață a motorului deoarece acesta este responsabil cu răcirea anumitor piese din motor și cu lubrifierea acestora.

Atunci când întârzii schimbul de ulei, motorul nu mai funcționează la parametri optimi și acest lucru poate duce la stricarea acestuia. Este recomandat să schimbăm uleiul în fiecare an sau la 10.000 de kilometri. Bineînțeles, acestea sunt recomandările experților! Nu uita nici de antigel, lichid de frână sau de schimbul filtrelor, sunt esențiale dacă vrei să știi cum să prelungești durata de viață a mașinii tale.

Ține mașina departe de razele soarelui

În cazul în care ai un garaj, ar fi bine să profiți și să îți ții mașina departe de soare de fiecare dată când poți. Razele ultraviolete pot afecta vopseaua mașinii, dar din cauza temperaturilor extrem de ridicate și interiorul poate fi afectat. Dacă nu ai garaj, încearcă să parchezi mașina la umbră, iar astfel vei evita anumite neplăceri. Nu uita că temperaturile ridicate de la interior pot afecta anumite componente de plastic, iar acestea în timp se pot rupe.

Evită aglomerația

Dacă este posibil, ar fi bine să eviți orele aglomerate din trafic și să pleci atunci când sunt mai puține mașini pe stradă. Aglomerația afectează nervii șoferilor, dar și motorul, așa că îi poate reduce durata de viață.

Verifică presiunea în pneuri

Presiunea în pneuri ar trebui verificată în mod constant. Astfel, te asiguri că durata de viață a anvelopelor va fi prelungită și că automobilul va consuma mai puțin combustibil. Nu uita că lucrurile mici sunt extrem de importante!

Spală mașina regulat

Automobilul ar trebui să fie curățat în mod constant. Mai ales pe timp de iarnă, ar fi bine să cureți mașina în fiecare săptămână, deoarece sarea care este aruncată pe drumuri va duce și la apariția ruginii. Nu uita că o mașină ruginită nu va lua ITP-ul, așa că o să scoți mai mulți bani din buzunar.

Verifică regulat consumul mașinii

Ar fi bine să verifici și consumul mașinii, iar dacă apare o dereglare să faci o vizită la un service specializat. Detectarea unei probleme din timp înseamnă costuri reduse, așa că vei evita anumite defecțiuni costisitoare din punct de vedere financiar.

Nu înlocui lichidul de parbriz cu apă

Deși pare un lucru minor, ar fi bine să nu înlocuiești lichidul de parbriz cu apă. În primul rând, parbrizul nu va mai fi curățat la fel de bine, iar dacă temperaturile scad, apa va îngheța și din cauză că își mărește volumul, acel vas va fi spart.

Condusul sportiv costă

Acest lucru l-am învățat deja de la școala de șoferi, însă mulți uită și ajung să plătească mai mult pentru întreținerea automobilului. Accelerația sau frâna trebuie călcate cu moderație, iar în acest fel automobilul tău va rezista mai mult timp!

Sursa: www.cumsa.ro | Cristian Popescu

Similar Posts