Cu ajutorul anumitor tehnici poți curăța plămânii de mucus și alți agenți care produc iritații, ameliorând congestia pieptului și alte simptome inconfortabile. Unele dintre aceste metode ajută la deschiderea căilor, îmbunătățirea capacității plămânilor și reducerea inflamațiilor, iar astfel sunt reduse efectele poluării și fumatului asupra plămânilor.
Terapia cu abur
Terapia cu abur implică inhalarea vaporilor de apă pentru a deschide căile și pentru a ajuta plămânii să scurgă mucusul. Persoanele care suferă de afecțiuni pulmonare vor observa că simptomele se înrăutățesc atunci când aerul este trece și uscat. Acest climat poate usca membrana mucoasă a căilor respiratorii și astfel este restricționată circulația sangvină. Aburii în schimb aduc căldură și hidratare a căilor respiratorii, iar astfel respirația este îmbunătățită.
Exercițiile fizice curăță plămânii
Exercițiile fizice făcute cu regularitate pot îmbunătăți sănătatea fizică și mentală și, totodată, pot ajuta la scăderea riscului apariției mai multor afecțiuni de sănătate precum boli cardiovasculare sau accident vascular cerebral. Antrenamentele fizice forțează mușchii să lucreze mai mult, ceea ce crește respirația și rezultă mai mult oxigen în mușchi. De asemenea, circulația sângelui este îmbunătățită, iar organismul este mai eficient în îndepărtarea excesului de dioxid de carbon pe care-l produce în timpul exercițiilor fizice. Corpul va începe să se adapteze, iar mușchii vor știi cum să folosească oxigenul eficient astfel încât să producă mai puțin dioxid de carbon.
Ceaiuri și tratamente naturiste de curățare a plămânilor
Ceaiul conține numeroși antioxidanți care ajută la reducerea inflamațiilor pulmonare. Acești compuși pot proteja țesutul pulmonar de efectele dăunătoare sau de inhalarea fumului. Un studiu la care au luat parte peste 1000 de adulți din Coreea sugerează că persoanele care beau cel puțin două căni de ceai verde pe zi îmbunătățesc funcțiile plămânilor.
Următoarele ceaiuri pentru plămâni sunt ușor de făcut, au un abur benefic și sunt ușor de absorbit de către organism: ceaiul de lumânărică, ceaiul de eucalipt, ceaiul de plămânărică, ceaiul de oregano, infuzia din frunze de pătlagină, siropul de iarbă mare, ceaiul de Chaparral, inhalații cu mentă, siropul cu rădăcină de osha și voronic, infuzia medicinală de măceș, siropul cu cimbru, ceaiul de salvie, ceaiul din rădăcină de lemn dulce, tinctura de podbal, ceaiul de fenicul și păpădie, ceaiul de lămâie și cuișoare, ceaiul cu ghimbir și turmeric, ceaiul sau tinctura de nalba și rocoina și ceaiul de echinacea.
Pentru toate aceste leacuri pentru plămâni ține cont de câteva aspecte:
- ai nevoie de un filtru textil, un infuzor pentru ceai sau o strecurătoare pentru frunze;
- folosește apă filtrată prin osmoza inversă;
- dacă folosești miere, alege mierea crudă, nepasteurizată, de producție locală;
- acoperă ceaiul când îl lași să infuzeze pentru ca uleiurile conținute să nu se piardă odată cu aburul.
Sursa: www.csid.ro