De multe ori, atunci când vorbim de curățenie, ne referim la ștersul prafului, aspirat și dat cu mopul. Ce ne facem, însă, atunci când trebuie să facem curățenie generală la domiciliu și trebuie să înlăturăm murdăria și de pe obiecte mai greu accesibile?
Printre acestea, cele mai folosite sunt electrocasnicele care necesită o atenție specială. Iată cum să procedezi cu cele mai uzuale:
Cuptorul aragazului
Amestecă într-un bol patru părți bicarbonat de sodiu și două de apă. Când obții o soluție omogenă, aplic-o pe zonele din cuptor pătate de grăsime și pe întreg geamul cuptorului. Las-o să acționeze cel puțin o oră și apoi îndepărteaz-o cu o lavetă umedă. În cazul în care mai este nevoie, curăță zona și cu o soluție profesională degresantă.
Espressorul de cafea
Pune în rezervorul de apă o soluție formată din jumătate oțet și jumătate apă și pornește espressorul ca și cum ai face o cafea. În acest fel, vor fi curățate și părți interioare la care nu ai putea ajunge altfel. La finalul acestui proces, toarnă în rezervor apă fierbinte și fă un nou ciclu de curățare, pentru a te asigura că nu rămâne oțet în aparat.
Toasterul
Majoritatea acestor aparate au o tavă detașabilă. Scoate-o și scutură firimiturile din ea. Dacă acestea s-au întărit, lasă câteva minute tava în apă călduță cu un săpun de vase. Oricum va fi nevoie să faci asta pentru curățarea eficientă a tăvii. E posibil ca unele firimituri să rămână în interiorul aparatului. Folosește o perie îngustă sau chiar cumpără o periuță de dinți special pentru asta și utilizeaz-o pentru a ajunge și în locurile mai înguste. Curăță exteriorul toasterului cu un amestec de oțet și apă și lasă-l la uscat. După care, tot ce ai de făcut este să montezi tava înapoi și este gata de folosire.
Blenderul
Una dintre cele mai simple și rapide metode de curățare a blenderului tău este să umpli recipientul cu apă călduță, în care pui câteva picături de detergent de vase. Pornești aparatul și îl lași câteva minute. Dacă ți se pare că în continuare nu e suficient de curat, adaugă în apă și câteva picături de lămâie și repetă procesul. La final, clătește-l cu apă rece și lasă-l să se usuce.
Cuptorul cu microunde
Într-un bol rezistent la microunde, pune apă, stoarce zeama de la jumătate de lămâie, iar apoi pune jumătatea acolo. Pune bolul la microunde pentru aproximativ 4 min la putere normală. Când se termină timpul, lasă-l încă 10 minute, timp în care grăsimea din interior va deveni mai ușor de curățat. După aceea, scoate bolul și curăță interiorul cuptorului cu o lavetă.
Curăță periodic electrocasnicele din bucătăria ta și asigură-le astfel o viață mai lungă.
Sursa: www.cleany.ro