Un nou algoritm de inteligență artificială, dezvoltat de IBM, poate ajuta medicii să diagnosticheze sau să prezică apariția bolii Alzheimer cu ani înainte de apariția simptomelor.
Algoritmul a analizat datele dintr-un studiu neurologic cu 270 de participanți, derulat pe parcursul mai multor ani. Subiecților li s-a cerut, printre altele, să descrie în mod clar ce se întâmpla într-o imagine simplă de mai multe ori de-a lungul anilor. Bazat doar pe aceste eșantioane, algoritmul a învățat să identifice modele precum limbajul din ce în ce mai repetitiv, greșelile de tipar sau cuvintele lipsă ca semne ale bolii neurodegenerative.
Algoritmul a prezis apariția bolii Alzheimer cu ani mai devreme
Prin compararea scrierilor participanților la studiul neurologic, algoritmul a fost capabil să prezică apariția bolii Alzheimer cu ani mai devreme, cu o precizie de 75%, oferindu-le medicilor un nou instrument pentru depistarea bolii Alzheimer și a altor afecțiuni neurodegenerative grave înainte de apriția simptomelor, potrivit Neoscope.
Jumătate dintre participanții la studiu au dezvoltat siptome de Alzheimer înainte de vârsta de 85 de ani. Timpul mediu pentru stabilirea unei forme ușoare a bolii a fost de 7,59 ani.
Acesta este primul raport pe care l-am văzut, care a luat persoane care sunt complet normale și a prezis, cu o anumită acuratețe, cine ar avea probleme peste ani”, a spus dr. Michael Weiner, expert în boala Alzheimer la Universitatea din California, San Francisco.
După ce a fost testat pentru Alzheimer, echipa IBM intenționează să meargă mai departe și să experimenteze algoritmul împotriva altor afecțiuni neurologice.
Cercetarea despre algoritmul IBM și aplicarea lui în prezicerea apariției bolii Alzheimer a fost publicată în revista The Lancet.
Sursa: www.descopera.ro