Iată ce poți să faci pentru a menține răcoare în casă, dar în același timp să te asiguri că factura de la energie electrică nu va crește peste măsură.
1. Înainte de toate, nu uita că și aparatul de aer condiționat are nevoie de o verificare sau chiar de o înlocuire, dacă ai unul vechi. Filtrele aparatului trebuie curățate, deoarece unul murdar poate crește consumul de energie cu până la 15%.
2. După ce te-ai asigurat că aparatul de aer condiționat funcționează perfect, ar fi bine să știi și cum să setezi temperatura. Majoritatea dintre noi au tendința să selecteze o temperatură de 18-19 grade Celsius, după ce au petrecut o zi întreagă la temperaturi foarte înalte. Ei bine, dacă termostatul este setat la temperaturi de peste 23 de grade Celsius, consumul de energie scade cu până la 15%. Dacă vrei o temperatură mai mică, așteaptă-te și la un consum mai mare de energie electrică. Și mai adăugăm un lucru: nu este chiar sănătos să stai la o temperatură foarte scăzută și apoi să ieși în „cuptorul” de afară!
3. Un alt mod de a scădea valoarea facturii la energie electrică este să închizi ușile la camerele pe care nu le folosești. În acest fel, răcirea casei se face în mod eficient și doar în camerele unde stai.
4. Îți poți instala o lustra cu ventilator de tavan. Cu toate că acest ventilator nu scade temperatura aerului, acest ventilator poate fi folosit în combinație cu un aparat de aer condiționat. Astfel, poți ridică temperatura de răcire a aparatului de aer condiționat, iar ventilatorul îți va răcori mai bine casă.
5. O altă soluție este să îți montezi folii de protecție UV pe geamuri. În acest fel, se va respinge energia care provine de la soare, iar interiorul casei tale nu se va mai încălzi atât de tare. Totodată, vei face economii și pe timp de iarnă, deoarece căldura de la interior nu se va mai pierde atât de mult.
6. După ce a trecut căldura din timpul zilei este recomandat să deschizi geamurile pe timpul nopții. De asemenea, îți recomandăm ca pe timpul zilei să ții jaluzelele sau drapeliile trase și ferestrele închise. Astfel, căldura de afară nu va intra în casă și nu vei mai consuma foarte multă energie electrică pentru a răci camerele.
7. Nu uita că și apa caldă pe care o folosești poate să crească factura la energie electrică, asta dacă ai o centrală montată în apartament. Dacă o să scazi temperatura apei calde cu câteva grade Celsius, o să scazi și valoarea facturii. Și în plus, o să faci și un duș răcoritor!
Sursa: www.cumsa.ro