Ochelarii de soare nu sunt numai un accesoriu la modă care va oferă confort vizual, ei sunt cu adevărat utili pentru că vă protejează ochii de razele ultraviolete care sunt nocive pentru ochi, iar în timp pot cauza afecțiuni oculare grave. Mai mult, ochelarii de soare va protejează și de vânt, praf sau de diversele particule care va pot întra în ochi și chiar de microtraumatisme.
Iată câteva tips-uri despre cum să îți alegi ochelarii de soare!
Ochelarii de soare potriviţi în funcţie de forma feţei tale
1. Faţa ovală
Dacă forma feţei tale este ovală, atunci te poţi consideră o persoană norocoasă. Ţie îţi vin foarte bine mai toate formele de ochelari de soare. Persoanele cu forma ovală a feţei se bucură de o linie uniformă a bărbiei. Pomeţii sunt uşor pronunţaţi, iar structura osoasă a feţei s-ar putea caracteriza printr-un singur cuvânt: armonie. Putem spune despre această formă a feţei că este una extrem de versatilă, deoarece se potriveşte de minune cu mai toate perechile de ochelari, indiferent de forma şi dimensiunea lentilelor. De evitat sunt totuşi ochelarii de soare cu lentile supradimensionate.
2. Faţa rotundă
Persoanele cu forma rotundă a feţei au pomeţii destul de pronunţaţi, iar linia bărbiei este rotunjită. Linia frunţii păstrează aceeaşi formă circulară, închizând astfel un cerc aproape perfect. Cei mai potriviţi ochelari în acest caz sunt cei cu rame groase. Ca formă, recomandăm lentilele cu ramă dreptunghiulară. Evită pe cât posibil ochelarii cu lentile rotunde, sau pe cei cu rame subţiri sau deschise la culoare.
3. Faţa pătrată
Fizionomia unei astfel de feţe se caracterizează printr-o linie aproape dreaptă a bărbiei. De asemenea, dimensiunile acestei feţe sunt proporţionate. În acest caz, o pereche de ochelari cu ramă rotundă sau ovală ar fi cea mai potrivită. Când vine vorba de culoarea ramelor, cu cât acestea sunt mai colorate, cu atât mai bine. Persoanele cu faţa pătrată trebuie să evite ochelarii de soare cu forme dreptunghiulare, precum şi ramele deschise la culoare.
4. Faţa în formă de diamant
Persoanele cu faţa în formă de diamant au pomeţii destul de pronunţaţi, iar linia frunţii este foarte mică. Bărbia este unghiulară, iar maxilarul uşor pronunţat. Cea mai bună recomandare pentru persoanele cu asemenea fel de trăsături faciale sunt ochelarii de soare a căror lentile nu sunt încadrate de rame. Ramele din jurul lentilelor nu avantajează această formă a feţei.
5. Faţa în formă de inimă
Forma de inimă a feţei se caracterizează printr-o linie ascuţită a bărbiei şi o frunte pronunţată. La fel de pronunţaţi sunt de altfel şi pomeţii. Cei mai potriviţi ochelari de soare pentru acest tip de faţă sunt cei cu rame rotunde sau ovale. Cromatica ramelor trebuie să cuprindă nuanţe cât mai deschide, pentru a contrabalansa cu bărbia ascuţită. Evită pe cât posibil ochelarii cu rame închise la culoare.
Ce culoare a lentilei să alegi?
Alegerea culorii este o decizie personală bazată pe nevoi și preferințe. De culoarea lentilei depinde cât de fidel vei percepe celalalte culori din jurul tău și cum vei vedea contrastele. Fiecare culoare are anumite calități:
- Lentilele gri sunt considerate neutre deoarece nu distorsionează perceperea culorilor, însă nu oferă contrast
- Lentilele verzi sunt de asemenea neutre – nu distorsionează perceperea culorilor, însă oferă un oarecare contrast, fiind cele mai recomandate pentru utilizarea generală
- Lentilele maronii determină o oarecare distorsiune a culorii, însă accentuează mult contrastul fiind optime pentru definirea obiectelor
- Lentilele turquoise sunt bune în condiții de luminozitate medie și intensă, deoarece cresc contrastul, însă nu produc distorsiunea semnificativă a culorilor
- Lentilele galbene sunt optime pentru definirea obiectelor, însă crează o luminozitate stridentă
- Lentilele de nuanța chihlimbarului fac obiectele îndepărtate să pară mult mai distincte, în special dacă este zăpadă sau ceață. De aceeea, aceste lentile sunt foarte populare în rândul schiorilor, vânătorilor, piloților sau celor care navighează
- Lentilele bleu sunt bune pentru zăpadă, însă produc distorsiunea culorilor. Specialiștii le consideră potențial periculoase deoarece distorsionează culorile roșu și verde și astfel nu sunt sigure pentru a fi folosite la condus
- Lentile roz sunt ideale pentru a delimita apa de alte obiecte, dar produc cea mai mare distorsiune a culorilor. Sunt în special cosmetice.
Cea mai bună culoare este cea gri deoarece absoarbe spectru de lumina în mod egal. În special această culoare este recomandată bărbaților, deoarece 8% dintre ei pot suferi de deficitul vederii colorate sau daltonism. Și femeile pot fi afectate, însă într-o măsură mult mai mică. În funcție de dificienta de culoare de care suferi, va trebui să alegi o anumită nuanță a lentilei ochelarilor de soare. Lentilele aurii nu sunt indicate pentru bărbații cu deficiență de culoare verde, iar lentilele verzi nu sunt bune pentru cei cu deficiență roșu-verde.
Lentilele moderat colorate sunt recomandate pentru folosirea de zi cu zi, însă dacă folosești ochelarii de soare în condiții de lumina intensă, alege lentile mai închise la culoare.
Cum porți ochelarii în funcție de modelul lor
1. Ochelarii sci-fi
Acest model de ochelari de soare este prezent de câteva sezoane bune în modă și cred va mai dăinui ceva vreme. Așadar, construiește-ți o ținută ultra minimalistă, cu linii drepte și fă-ți o coafură clasică iar look-ul tău va fi unul atât de cool încât toată lumea va întoarce capul după tine.
2. Ochelarii supradimensionați
Au câteva calități: vin bine oricui, se potrivesc cu outfit-uri elegante dar și cu cele sport iar dacă le adaugi un lanț precum în show-ul Gucci, sunt ultra fashion!
3. Ochelarii cu lentilă semi-transparentă
De câțiva ani designerii au inventat acest model de ochelari de soare cu lentile semi-transparente în diferite nuanțe pastelate. Poartă-i cu rochii elegante la un cocktail, faptul că sunt transparenți și poți privi oamenii cu care ai contact este perfect.
4. Ochelarii grafici
Orice ținută ultra colorată se potrivește de minune cu o pereche de ochelari grafici cu rame groase și foarte vizibili. Încearcă să ieși din confortul tău și să renunți pentru un sezon la modelul aviator (pe care și eu îl ador) și să transformi ochelarii de soare în accesoriul care îți schimbă ținuta. Nu te teme de nimic ce e nou, înainte de a spune un simplu „nu”, încearcă! Astfel vei avea doar de câștigat!
Și copiii au nevoie de ochelari de soare?
Categoric DA: copiii au nevoie de ochelari de soare la fel de mult ca și adulții. Copiii petrec în soare mult mai mult timp decât adulții și în consecință au nevoie de protecție adecvată UV. Fii atent când cumperi ochelari de soare pentru copii, deoarece șansa de a găsi ochelari ieftini care să nu ofere protecție adecvată este mult mai mare.
Surse: www.lentiamo.ro | www.reginamaria.ro | www.elle.ro