Chefirul este o băutură fermentată, originară din Tibet sau Caucazul de Nord, folosindu-se lapte de vacă sau de capră. Pentru preparare, se adaugă granule de chefir în lapte (bacterii lactice, drojdie etc.), potrivit Healthline.

Băutura are multe beneficii pentru sănătate, printre care și scăderea colesterolului și reducerea inflamației. Oamenii de știință, deși cunoșteau faptul că băutura fermentată are proprietăți antimicrobiene, nu erau siguri de modul în care consumul de chefir inhibă dezvoltarea bacteriilor care cauzează boli.

Ce au descoperit cercetătorii

Cercetătorii de la Universitatea Ben-Gurion din Negev (BGU), Beer Șeva, Israel, au descoperit că un tip de drojdie din chefir secretă o moleculă care inhibă comunicarea dintre bacterii, scrie Medical News Today. Inițial, oamenii de știință au știut că anumite plante și alge produc acel compus și este pentru prima dată când îl găsesc în drojdia de chefir.

Bacteriile cauzatoare de boli

Cercetătorii au descoperit că acel compus din chefir a avut un efect inhibitor asupra comunicării dintre bacterii, cum ar fi:

  • Pseudomonas aeruginosa, care provoacă pneumonie
  • Salmonella enterica, responsabilă pentru infecția alimentară
  • Staphylococcus aureus, care poate declanșa septicemie
  • V. cholerae, care provoacă holera
  • Studiul a apărut în revista de specialitate BMC Microbiome.

Aceste rezultate sunt de luat în calcul deoarece este prima demonstrație care arată că prezența bacteriilor patogene la om poate fi atenuată de substanțele găsite în produsele lactate, cum ar fi iaurtul sau chefirul”, a declarat autorul principal al lucrării, prof. Raz Jelinek.

Bacteriile, încă rezistente la antibiotice

O cantitate considerabilă de bacterii Salmonella și Campylobacter (responsabilă de bolile diareice) este încă rezistentă la antibioticele administrate în mod obișnuit la oameni și animale, la fel ca în anii precedenți, potrivit unui raport publicat de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA).

Sursa: www.alphanews.ro

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *