Să-ți celebrezi sau nu ziua de naștere acasă? Dar dacă nu o să ai unde să așezi pe toată lumea? Și dacă nu se vor simți confortabil? Și, până la urmă, cum ar trebui să decorezi apartamentul pentru petrecere?
Știm că ți-e greu să iei o decizie, dar, până la urmă, cel mai potrivit loc pentru a organiza o petrecere aniversară chiar este propria ta casă. Uite de ce: ai la dispoziție o bucătărie unde poți prepara niște gustări delicioase, scapi costurile închirierii unui spațiu, știi unde se află toate lucrurile de care ai nevoie și – foarte important – beneficiezi de o caracteristică specială a căminului tău: deși nu pare atât de încăpător, poate găzdui o mulțime de invitați. Iată cum pregătești casa pentru petrecere!
Eliberează cât mai mult spațiu
Creează suprafețe goale pe mese, pervazuri, comode și rafturi, pentru ca invitații tăi să-și poată așeza paharele (pe coastere, bineînțeles). Pune obiectele care nu corespund tematicii petrecerii în cutii și coșuri pentru depozitare și ascunde-le în debara sau în dulapuri, așază pantofii împrăștiați în hol la locul lor și, în general, asigură-te că oaspeții nu se vor împiedica de jucăriile pisicii, de teancurile cu reviste vechi sau de faimoasa pungă cu pungi goale din bucătărie.
Fă (doar) puțină curățenie
Nu e nevoie să întorci casa cu susul în jos, pentru că oricum o să vrei să faci curat după party. Acum e suficient să iei pulverizatorul de curățat geamuri, să faci să strălucească toate suprafețele lucioase din casă și sa igienizezi foarte bine baia. De fapt, baia este singura încăpere unde trebuie să depui un efort mai mare când vine vorba de curățat.
Dacă vrei să înfrumusețezi rapid spațiul, poți înlocui capacul de toaletă și perdeaua de duș. Un detergent universal te va ajuta să dezinfectezi rapid toate obiectele sanitare, care trebuie să fie impecabile. Pentru puncte în plus poți adăuga pe o etajeră un mic aranjament cu o lumânare parfumată, o cremă pentru mâini și niște bomboane mentolate – invitații tăi se vor simți răsfățați.
Reorganizează mobilierul
Grupează mobilierul (fotoliile, scaunele, taburetele) în așa fel încât să creezi niște zone care încurajează conversația și printre care se poate circula ușor. Așa o să te asiguri că petrecerea ta nu va eșua nici la capitolul socializare.
Cum pregătești un meniu pentru o zi de naștere acasă
Construiește meniul pentru petrecerea de acasă în jurul aperitivelor și a snacks-urilor care se pot mânca și fără farfurii. Vrei ca prietenii tăi să se simtă confortabil și să aibă la dispoziție diverse gustări pe placul lor, dar nu te sfătuim nici să petreci prea mult timp în bucătărie ca să te ocupi de prepararea acestora.
Mâncarea pentru petrecere
Orientează-te către mâncărurile care nu au nevoie de gătire, către sandvișuri cu pâine toast, mezeluri feliate și alte specialități delicioase, către platouri cu brânzeturi gourmet și către semipreparate și alte alimente sățioase. Pe lângă tort, adaugă în meniu și un dulce preparat rapid de tine. De exemplu, ce-ai zice de niște căpșune cu ciocolată și fistic? Sunt gata în 30 minute, cu tot cu timpul petrecut în frigider ca să se întărească ciocolata, însă mmm-urile și uau-urile se vor auzi mult timp după ce se vor fi mâncat toate căpșunele.
Băutura pentru petrecere
În ce privește băuturile, fă-ți din timp provizii pentru petrecere cu mai multe feluri de bere, cidru, vin, sucuri naturale și ingrediente pentru cocktail-uri.
Cum decorezi casa pentru o petrecere
Când îți faci ziua acasă și vrei să decorezi spațiul, trebuie să ai în vedere cinci elemente: culoarea, lumina, florile, muzica și țesăturile. În felul acesta vei orchestra o experiență senzorială memorabilă.
Țesăturile au un rol important în decorul petrecerii de acasă
Astfel, țesăturile sunt cele care aduc textură spațiului și îi dau personalitate. Lasă la vedere, aruncate oarecum neglijent pe canapea și fotolii, câteva pleduri pufoase. Oaspeții mai friguroși se vor simți confortabil, iar celor care se obișnuiesc mai greu cu grupurile mari de oameni le va fi mai ușor să se relaxeze cu o păturică moale pe genunchi sau pe umeri.
Fețele de masă și șervetele de masă din in sau bumbac, pernele decorative și pernele pentru scaune sunt alte elemente textile utile, pe care le poți folosi și pentru a crea o atmosferă aparte în camera de zi.
Alege o temă cromatică
Alege o culoare ca temă a petrecerii de acasă și folosește-o recurent în alegerile tale. De exemplu, să zicem că ai un platou de servire care îți place foarte mult și în modelul acestuia se regăsește o delicată nuanță de roz pudră. Ai grijă ca aceasta să se regăsească și în designul farfuriilor de ceramică sau a veselei pentru petrecere din carton, în imprimeul șervețelelor și în aranjamentul floral. În felul acesta vei crea armonie, iar armonia place tuturor.
Totuși, armonia nu înseamnă să folosești aceeași culoare peste tot. Intrigă privirea și dă o notă de dinamism ambianței cu ajutorul unor accente cromatice complementare dispuse din loc în loc.
Iluminatul pentru petrecere
Decorul petrecerii tale poate arăta spectaculos dacă modifici puțin iluminatul obișnuit al locuinței. Cum, mai exact?
Evită, în primul rând, să te bazezi pe lustra cu LED-uri de 1200-1300 lumeni (100W) din tavan ca unică sursă de lumină. Un iluminat care flatează aspectul invitaților și care dă atmosferei un aer intim nu trebuie să includă becuri prea puternice și nici nu trebuie să provină dintr-o singură sursă. Sunt ideale becurile LED de 450-500 lumeni (40W) și întrerupătoarele cu dimmer, ca să poți ajusta intensitatea.
Asigură-te că ai mai multe surse de lumină, amplasate pe mai multe niveluri, și nu uita să aprinzi lampadarele sau veiozele cu abajur. Lumânările decorative aduc farmec ambianței, dar ai grijă unde le plasezi, ca să nu existe riscul să fie dărâmate din greșeală. Aranjează mai bine niște ghirlande luminoase sau luminițe de Crăciun la fereastră sau pe rafturile bibliotecii – vor arăta chiar mai festiv decât lumânările și, în plus, nu prezintă riscuri.
Florile și muzica pentru petrecerea aniversară
Nicio zi de naștere sărbătorită acasă nu e completă fără flori și muzică. E drept că de flori se vor ocupa, probabil, invitații, care vor aduce, pe lângă cadouri, și buchete sau aranjamente florale, dar tu trebuie să fii pregătit cu suficiente vaze suficient de încăpătoare.
Poți încorpora și tu în decorul petrecerii niște flori proaspete de sezon, ca să înveselești atmosfera de zile mari. În ce privește muzica, atâta vreme cât ții cont și de gusturile majorității. O idee foarte bună ar fi să rogi invitații, cu câteva zile înainte, să adauge pe lista cu cântece pentru party câteva melodii preferate.
În încheiere, îți vom destăinui cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci ca să organizezi impecabil petrecerea pentru o zi de naștere acasă:
Asigură-te că prima impresie este puternică: primește-ți cu căldură prietenii, ajută-i să se simtă repede cât mai confortabil printre ceilalți invitați, oferă-le ceva de băut și îndrumă-i către platourile cu aperitive.
Împarte petrecerea în mai multe etape, în așa fel încât nimeni să nu se plictisească, nici măcar prietenii tăi introvertiți care pândesc un moment bun ca să-ți ia o carte din bibliotecă și să se retragă într-o altă cameră. Pregătește câteva jocuri de societate, niște videoclipuri amuzante sau diverse surprize: un preparat flambat, un anunț important sau un subiect de conversație inedit.
Nu insista ca invitații să rămână mai mult timp la petrecere după ce și-au anunțat dorința de a pleca. Asigură-te, în schimb, că rămân cu o amintire plăcută, oferindu-le, de exemplu, un pachet cu câteva gustări și prăjituri pentru acasă.
Ține cont de sugestiile de mai sus și toți prietenii tăi vor insista să-ți faci ziua de naștere acasă în fiecare an!
Sursa: www.carrefour.ro