Claxoane, nervi, gesturi agitate. O scenă obișnuită în intersecții, mai atunci când acolo apar semafoare care indică verde intermitent. Dar cum circuli corect în astfel de cazuri? Cei mai mulți șoferi habar n-au.

Semaforul verde intermitent afișează sacadat o lumină verde sau o săgeată la dreapta. Acest semafor permite accesul în intersecție, dar nu oferă niciun fel de prioritate. Mulți șoferi fac această confuzie și se bat practic pentru un loc pe banda pe care urmează să intre.

Când intri în intersecție pe verde intermitent, semaforul principal arată culoarea roșie. Potrivit Codului Rutier, ești obligat să acorzi prioritate pietonilor care traversează pe culoarea verde a semaforului. În același timp, trebuie să cedezi trecerea mașinilor care vin din partea stângă pe culoarea verde a semaforului.

Bandă specială pentru verde intermitent?

Cei care se încadrează pe banda întâi într-o intersecție în care există și un semafor verde intermitent nu sunt obligați să vireze la dreapta. Aceștia își pot continua deplasarea pe direcția înainte la culoarea verde a semaforului principal, dacă nu este prevăzut altfel prin marcaje și indicatoare.

Șoferii încadrați pe acea bandă pentru a efectua virajul la dreapta, în spatele mașinii care urmează să se deplaseze înainte, au, de obicei, în acest caz, reacții nervoase. Acest lucru se întâmplă pentru că mulți dintre conducătorii auto nu cunosc legislația. Aceștia trebuie să știe însă, că aceea nu este o bandă prioritară pentru virajul la dreapta. Mai mult, șoferul care va continua să se deplaseze pe direcția înainte nu este obligat să elibereze banda.

Dar nerăbdarea se plătește. Cei care claxonează pentru a li se elibera banda și pentru a li se permite virajul la dreapta sunt pasibili de amendă. Potrivit Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, șoferilor le este interzis „să folosească în mod abuziv mijloacele de avertizare sonoră”. Astfel, aceștia pot fi sancționați cu 4 sau 5 puncte-amendă, echivalentul a 580 și 725 de lei.

Mai mult, același act normativ prevede că claxonul nu trebuie folosit la o distanță mai mică de 25 de metri de cei cărora li se adresează. Claxonarea le este permisă conducătorilor auto doar pentru a evita un pericol iminent, nicidecum pentru a cere să li se facă loc.

Sursa: www.promotor.ro

Similar Posts