Există perioade în care nopțile albe sunt inevitabile, fie că trebuie să termini lucrarea de disertație sau poate un membru al familiei a fost internat pe nepregătite în spital. Însă, ar trebui să fim conștienți de efectele extrem de dăunătoare pe care nopțile albe le pot avea asupra corpului și creierului.

Oamenii de știință din Norvegia au analizat în detaliu posibilele consecințe ale nopților albe asupra sănătății, iar rezultatele sunt cu adevărat îngrijorătoare.

Cercetătorii au recrutat 21 de bărbați tineri și sănătoși pentru a trece printr-o serie de teste de imagistică a tensorului de difuzie (DTI – Diffusion Tensor Imaging), care indică difuziunea apei din corp și sănătatea sistemului nervos.

Voluntarii au stat treji timp de 23 de ore, iar pentru a permite condiții de control, aceștia au avut voie să consume alcool, cofeină sau nicotină în timpul studiului. Însă, înainte de scanarea cu DTI, voluntarii nu au avut voie să consume alimente.

Schimbări „semnificative” în substanța albă din creier după o noapte albă

Studiul din 2015 a arătat schimbări „semnificative” în substanța albă din creier după o noapte albă, descoperind că „privarea de somn a fost asociată cu anizotropie fracţionată răspândită”. Schimbările au fost observate în tot creierul.

Cu alte cuvinte, aceasta este degradarea „rețelelor de legătură” din interiorul creierului, ceva ce ai fi simțit și tu dacă ai încercat să îți pui gândurile în ordine după o noapte albă.

Însă, nu este foarte clar cât de permanente au fost schimbările. Ar putea oare un somn lung în următoarea noapte să repare tot ce a fost stricat? De asemenea, mai trebuie aflat și dacă acești factori contribuie la schimbările din compoziția țesutului neuronal.

Insuficiența cronică a somnului ar putea duce la schimbări pe termen lung în creier

Ipoteza mea este că efectele presupuse ale unui nopți albe asupra substanței albe sunt de termen scurt și pot fi inversate după câteva nopți cu somn normal, a explicat Torbjørn Elvsåshagen, autor principal al studiului.

Cu toate acestea, a fost teoretizat faptul că insuficiența cronică a somnului ar putea duce la schimbări pe termen lung în structura creierului. Aceste ipoteze încă trebuie clarificate”, a adăugat Elvsåshagen.

Creierul va începe să se mănânce pe sine din cauza lipsei de somn

Doi dintre participanți nu au prezentat același tipar comportamental al creierului ca restul voluntarilor, ceea ce indică faptul că unii dintre noi ar putea avea corpuri mai protejate împotriva efectelor nopților albe, potrivit Science Alert.

Acesta a fost un studiu restrâns, așa că rezultatele trebuie interpretate cu precauție. Însă, mulți alți cercetători sunt interesați de aceeași ipoteză. A fost dovedit că lipsa de somn interferează cu genele și creierul, așa că este o problemă importantă. Spre exemplu, creierul va începe să se mănânce pe sine dacă nu primește îndeajuns de mult somn, au descoperit cercetătorii italieni în 2017.

Sursa: www.descopera.ro

Similar Posts