Îți ajung greu banii de la o luna la altă, dar în același timp arunci mâncare, deoarece se strică, sau constați că ai cumpărat produse ce nu-ți sunt cu adevărat folositoare? Ai putea economisi dacă ai fi mai cumpătat, iar mai jos găseșți 6 metode care chiar te ajută să reduci din risipa de bani, dar și cea de alimente în același timp.
1. Ia-ți mâncare gătită la muncă
Poate părea la mintea cocoșului, însă nu neapărat toți știu asta: nu doar că economiseșți bani, dar mănânci și mai sănătos dacă îți iei mâncare la pachet. Există suficiente rețete ușoare, rapide și variate, care să te ajute să salvezi și timp, pentru a nu petrece o veșnicie în bucătărie doar pentru a avea mâncare a două zi.
2. Fă-ți cumpărăturile după rețete
Alege-ți preparatele favorite, notează-ți ingredientele și cantitățile lor. Când te duci la cumpărături, ține lista aproape și fă tot posibilul să nu te abați de la ea.
3. Plătește în numerar
Atunci când folosim un card de credit sau de debit este ușor să pierdem șirul sumelor cheltuite. La plata cu numerar poți vedea câți bani cheltuiești și ai un buget fix – cheltuiești doar ce ai în portofel, fără a mai retrage alți bani de la bancomat.
4. Prioritizează în funcție de valabilitate
Alimentele perisabile (fructe, legume proaspete) se pot strică în 2-3 zile de la cumpărare, deci este de preferat să iei mai puține, dar mai des. În schimb, alimentele de bază, precum făina, zahărul, uleiul s.a., pot fi cumpărate în cantități mai mari și astfel poți profită și de promoții.
5. Mănâncă înainte de a face cumpărături
Probabil ai mai auzit asta, însă nu e suficient să o auzi, trebuie să și ții cont de sfat. Când nu mănânci înainte de cumpărături, ai tendința de a pune în coș orice produs alimentar, chiar și cele care în mod obișnuit nu te-ar atrage!
6. Evita să faci cumpărăturile alături de cei mici
Dacă nu vrei un bon mai “încărcat” decât poți duce, fă tot posibilul să-ți lași copiii în grija cuiva din familie. În cazul în care acest lucru nu e posibil, explică-le celor mici că veți merge la cumpărături doar pentru produsele de pe listă și că, eventual își pot alege un singur produs dintr-o anumită categorie (ex: desert). În cazul în care bugetul nu-ți permite abateri de la lista, reține că majoritatea supermarketurilor au acum case fără dulciuri, speciale pentru părinți, și astfel poți evita situațiile neplăcute.
Sursa: www.retetepractice.ro