În acest articol îți vom dezvălui o mulțime de trucuri simple și eficiente pentru neutralizarea mirosurilor și pentru crearea unei atmosfere plăcute în fiecare încăpere. Pe unele probabil că le știi și le folosești deja, dar suntem siguri că vei descoperi în lista noastră de sfaturi gospodărești câteva recomandări utile pentru îmbunătățirea calității aerului din locuință.

În fiecare zi descoperim lumea prin simțuri, iar designul interior nu are doar componente vizuale și tactile, ci și olfactive. Cu alte cuvinte, un miros proaspăt în casă este esențial pentru a te simți bine.

Remedii pentru neutralizarea mirosurilor

Mirosurile mai puțin plăcute se pot strecura oricând în casă, oricât de atent ai fi. Important este să știi cum să le neutralizezi. Pentru început, elimină cele mai des întâlnite surse de miresme nedorite: golește coșurile de gunoi, pune vesela folosită în mașina de spălat vase și verifică alimentele din frigider. După ce te-ai asigurat că ai înlăturat orice potențială sursă de miros neplăcut din casă, poți aplică unul sau mai multe dintre trucurile de mai jos:

Bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este un ajutor excelent în gospodărie. Îl poți folosi pentru a neutraliza o varietate de mirosuri. Iată cum:

  • Umple un recipient cu bicarbonat de sodiu și pune-l în frigider ca să absoarbă diversele arome de mâncare și să păstreze un aer proaspăt între sesiunile regulate de curățare. Poți folosi o ceșcuță, dar ca să nu riști s-o verși din greșeală, alege un recipient special, cu găuri și cu un design haios, care te va binedispune chiar dacă ai uitat să faci aprovizionarea și conținutul frigiderului e departe de a-ți trezi interesul.

Și chiuvetă poate beneficia de pe urma unui scurt tratament cu bicarbonat de sodiu:

  • toarnă pe scurgere câteva lingurițe din acest praf cu proprietăți puternice de neutralizare a diverselor emanații, apoi lasă să curgă apă fierbinte câteva minute. Poți include acest truc în ritualul săptămânal de curățenie în casă, dar pentru situațiile mai dificile, în care există blocaje la nivelul țevilor, îți sugerăm să utilizezi un dispozitiv pentru desfundat chiuvete și alte produse create special pentru acest scop.

Bicarbonatul de sodiu ajută și la curățarea covoarelor și mochetelor:

  • amestecă puțin praf cu câteva picături de ulei esențial cu aromă preferată într-un vas și presară-l, apoi, pe suprafețele respective. Poți să lași amestecul să-și facă efectul peste noapte.

Pentru a neutraliza rapid mirosurile de mâncare din bucătăria open space poți adaugă câteva linguri de bicarbonat de sodiu într-o oală cu apă care fierbe pe aragaz. Las-o descoperită și, în scurt timp, îți vei putea primi oaspețîi într-o atmosfera proaspătă.

Oțet

Chiar dacă gustul oțetului ți se pare prea puternic și, de obicei, îl eviți când gătești, îți recomandăm să ai mereu la îndemână o sticlă cu acest lichid care acționează ca un dezinfectant natural într-o mulțime de situațîi.

  • Oțetul (atât cel alb distilat, cât și cel de mere) este excelent pentru curățarea interiorului și exteriorului frigiderului. Folosește-l diluat cu apă și frigiderul tău nu numai că va mirosi a curat, dar va avea și un aspect impecabil, fără amprente sau diverse pete.
  • Ai dat o petrecere la care unii dintre invitați au fumat, și acum livingul miroase a tutun? Rezolvi imediat problema cu ajutorul unui bol în care ai pus puțin oțet. Așază vasul în așa fel încât să nu poată fi vărsat din greșeală și împrospătează oțetul zilnic, dacă mirosul de tutun este o prezența frecvența în locuință.
  • Umple un flacon pentru soluții lichide cu oțet și pulverizează-l în aer atunci când vrei să îndepărtezi rapid un parfum prea puternic sau o aromă supărătoare.

Cafea prăjită

Boabele de cafea sunt folosite în parfumerii pentru a atenua oboseala olfactivă care apare în timpul unei sesiuni prelungite de mirosit diverse esențe, iar în gospodării ajută la neutralizarea mirosurilor.

  • Unul dintre compușii cofeinei, nitrogenul, sporește capacitatea carbonului din boabele de cafea prăjite de a elimina particulele de gaze toxice din aer, printr-un proces numit adsorbție. Ce înseamnă asta? Ei bine, înseamnă că, dacă păstrezi zațul de cafea, îl usuci și îl depozitezi într-un recipient cu găuri în capac sau într-un săculeț de tifon, poți scapă foarte ușor de mirosurile neplăcute din bucătărie. Așază recipientul cu zat de cafea sub chiuvetă, lângă coșul de gunoi, sau oriunde e nevoie, și lasă-l să-și facă treaba.

Lămâie

  • Câteva felii de lămâie aruncate într-o găleată plină cu apă vor neutraliza mirosul de solvenți din camera în care tocmai ai împrospătat stratul de vopsea de pe pereți. Lasă găleată cu apă și lămâie peste noapte în încăpere și a două zi vei putea continuă renovarea fără să te deranjeze mirosul de vopsea.

Soluție de curățare cu enzime 

Pisicile sunt niște colocatari pufoși și drăgălași, dar îți pot strica bună dispoziție în câteva secunde dacă, dintr-un motiv sau altul, decid să evite litieră.

Cele mai eficiente în acest sens sunt soluțiile de curățare pe bază de enzime, niște macromolecule care înlătură particulele cauzatoare de mirosuri neplăcute.

Cum îmbunătățești calitatea aerului din interior

Calitatea aerului din interiorul locuinței tale poate fi afectată de gaze precum monoxid de carbon, radon și compuși organici volatili, de mucegai, și diverși alergeni, bacterii și alți factori de mediu care pot provoca reacții anormale organismului. Ce poți face ca să îmbunătățești calitatea aerului pe care îl respiri în casă?

  • Parfumurile ambientale, oricât de eficiente ar fi, nu elimină factorii stresori care-ți pot afecta sănătatea. Soluțiile pe care ar trebui să le ai în vedere se referă, în primul rând, la eliminarea surselor de alergeni și substanțe toxice, dar și la purificarea, filtrarea, ventilarea aerului din locuință și la menținerea unui nivel optim de umiditate în fiecare încăpere.

Igienizarea regulată este esențială pentru îmbunătățirea calității aerului, dar ai la dispoziție câteva trucuri ce îți pot ușura muncă:

  • Înlocuiește covoarele cu fir lung și pe cele tip shaggy cu covoare cu fir scurt.
  • Curăță covoarele cel puțin de două ori pe săptămână folosind un aspirator cu filtru HEPA, ca să elimini un procent cât mai mare de contaminanți.
  • Acoperă canapeaua cu o husă detașabilă pe care o poți spălă ori de câte ori este nevoie.

Umiditatea aerului în casă

Un nivel optim de umiditate în casă trebuie menținut nu doar pentru confortul tău și al familiei tale sau pentru a evita deteriorarea mobilierului – deși acestea sunt niște motive extrem de importante – ci și pentru că bacteriile prosperă în mediu umed. Cu siguranță nu-ți dorești ca locuința ta să devină un rai pentru diverși agenți patogeni.

În principiu, nivelul optim de umiditate din interior depinde de temperatura de afară și de preferințele locatarilor, dar atâta vreme cât aceasta se menține în jurul valorii de 45%, atmosfera este favorabilă oamenilor și nu tocmai prietenoasă cu bacteriile.

Iată cum controlezi nivelul de umiditate al aerului din casă:

Umiditate ridicată

Dacă nivelul de umiditate este prea ridicat (peste 50%), se creează un mediu optim pentru apariția și dezvoltarea mucegaiului, iar bacteriile și virușii proliferează. Persoanele care suferă de astm sau alergii se pot confruntă cu simptome mai grave sau mai frecvente, iar nivelul de confort scade.

  • Soluția este să folosești un dezumidificator. Cel mai bun dezumidificator ar trebui să aibă o capacitate de colectare mare, pentru a asigura o durată îndelungată de funcționare (chiar de până la trei luni), cu un recipient de apă detașabil. Poți alege un dezumidificator cu un design plăcut și dimensiuni mici, practice, care poate fi ușor integrat în orice decor.
Umiditate scăzută

În timpul iernii, nivelul de umiditate din casă scade pentru că aerul rece reține mai multă umezeală decât aerul cald. Reglarea temperaturii din interior prin intermediul caloriferelor, a radiatoarelor sau șemineelor poate agrava situația, crescând senzația de uscăciune și disconfortul locatarilor.

În mediile cu umiditate foarte scăzută, mai mică de 30%, simptomele persoanelor care suferă de astm sau alergii se pot înrăutăți, iar riscul îmbolnăvirii sinusurilor crește. Nici lemnul nu este menajat de o atmosfera prea uscată, putând apărea crăpături în tocăria ferestrelor și ușilor.

  • Soluția o reprezintă un umidificator. Poți opta pentru unul tradițional, cu abur ori vapori reci, dar cel mai bun umidificator ar putea fi și cel mai performant. Un umidificator cu ultrasunete îți permite să reglezi nivelul de umiditate și poate acoperi suprafețe mari, de până la 28 mp.

Plante care purifică aerul

O altă metodă de îmbunătățire a calității aerului din casă este să introduci în decor plante decorative de apartament. Bineînțeles, nu orice plante, ci câteva dintre cele analizate de NASA în cadrul proiectului „NASA Clean Air Study”. Studiul respectiv a analizat posibilitatea de a folosi plante pentru a curăța aerul din stațiile spațiale, iar descoperirile sunt deosebit de utile și pentru gestionarea acestui aspect în gospodării sau birouri.

  • Iederă englezească, Crinul păcii, Crizantema florarului, Dracaena marginată, Dracaena deremensis, Limba soacrei și orhideea Dendrobium, înlătură din aer substanțe toxice pentru benzenul (substanță cancerigenă, cu efecte extrem de dăunătoare asupra sistemului nervos), formaldehidă (substanță cancerigenă ce poate irită tractul respirator superior) și tricloretilenă (expunerea prelungită la această substanță crește riscul apariției cancerului de ficat sau rinichi). Există și plante ideale pentru dormitor, care consumă dioxid de carbon și în timpul nopții, oxigenând aerul.

Îți recomandăm să alegi plantele de apartament cu atenție și să ții cont și de faptul că unele pot fi toxice pentru animalele de companie.

Alte soluții pentru purificarea aerului

O soluție foarte populară pentru purificarea aerului o reprezintă lampa cu sare de Himalaya, ușor de recunoscut datorită nuanței de roz-portocaliu. Acestui tip de lampă îi sunt atribuite o serie de beneficii pentru sănătate, datorită aerosolilor salini pe care îi emană în timpul funcționarii.

  • Practic, moleculele de apă din aer sunt atrase de sare și sunt reținute pe suprafața lămpii, diminuând astfel densitatea contaminanților din atmosfera locuinței tale. Din punct de vedere științific, încă nu există destule date care să susțină afirmațiile ce atribuie lămpii calitățile referitoare la purificarea aerului sau alte efecte psihologice și biologice, dar un lucru este cert: lampa cu sare este un adaos original și estetic în orice decor, iar lumina caldă, ușor colorată în roz, contribuie la crearea unei atmosfere relaxante.

Parfumarea casei

Uneori poate fi dificil să găsești odorizantul perfect. E drept că ai la dispoziție o mulțime de odorizante de camera cu arome de fructe, flori sau esențe exotice, dar e posibil ca mirosul acestora să ți se pară prea puternic sau, din contră, prea slab. În cazul acesta, îți recomandăm să-ți creezi propriul parfum de camera din ingrediente naturale. Cum? Îți arătăm mai jos:

Parfum de casă homemade

Cel mai simplu mod prin care îți poți parfuma casă este să fierbi pe aragaz o oală cu apă în care ai adăugat ingredientele tale preferate.

  • Poți folosi bețișoare de scorțișoară, cuișoare, nucșoară, piper, ghimbir, coji de mere, lămâi sau portocale, esență de migdale, vanilie sau rom, crenguțe de brad, busuioc sau rozmarin. Adu apa la punctul de fierbere, adaugă ingrediente după preferințe, apoi lasă oală pe foc mic mai mult timp, până când aromele se răspândesc în casă, parfumând-o așa cum îți dorești.

Plante cu miros îmbătător

O altă soluție naturală de parfumare a casei este să adaugi în decor flori proaspete sau să așezi pe pervaz ghivece cu plante de apartament ale căror flori miros frumos.

  • Pe lângă efectul estetic, niște flori parfumate precum trandafirii, iasomia, liliacul, azaleea, zambilele, tuberozele, crinii și Regina nopții, vor crea o atmosferă plăcută în orice cămin.

Aromoterapie

Uleiurile esențiale sunt o altă opțiune eficientă pentru parfumarea casei, iar alese cu grijă ajută la crearea atmosferei pe care ți-o dorești.

  • Poți folosi atât un difuzor cu bețișoare, cât și clasicele lumânări pe care pui câteva picături din uleiurile esențiale preferate. Că să creezi o atmosferă romantică în dormitor, folosește uleiuri de iasomie, trandafir, santal sau ylang-ylang, iar ca să-ți îmbunătățești concentrarea când lucrezi sau studiezi, optează pentru esențe precum eucalipt sau mentă. Experimentează cu mai multe arome ca să vezi ce efect au asupra stării tale de spirit, dar ține cont de faptul că uleiurile esențiale nu sunt recomandate în primele 13 săptămâni de sarcină, iar după aceea trebuie folosite selectiv și cu moderație.

Acum ai la îndemână cele mai importante informații necesare pentru un cămin confortabil și din punct de vedere olfactiv. Mirosul declanșează cu ușurință cele mai vii amintiri și emoții, iar o amenajare interioară nu este completă până când componenta senzorială nu este reglată cât mai fin. Inspiră-te din sfaturile noastre pentru neutralizarea mirosurilor neplăcute și asigură-te că ai întotdeauna un miros proaspăt în casă.

Sursă: www.vivre.ro

Similar Posts