Când locuința este goală, în stadiu de șantier, totul pare clar și simplu, dar când se ajunge către final, la partea de decorațiuni textile, problemele încep să apară. Motivul? Forma atipică a ferestrelor din ziua de azi, fie că sunt înalte, fie că au un desen în unghiuri atipice. Apoi, o altă problemă întâmpinată este cea a configurației spațiilor deschise, unde golurile de fereastră sunt diferite și de aici dilema decorării lor.
Dacă nu te pricepi, cel mai bine este să apelezi la firme specializate care execută pe comandă draperii și perdele pentru că dincolo de materiale, aceste firme cunosc și toate sistemele de prindere și au oameni specializați în a găsi soluțiile tehnice potrivite vizavi de conformația pereților, prezența sau nu a grinzilor etc.
Când ai un spațiu deschis între living și bucătărie, iar ferestrele sunt de mărimi diferite, alege același tip de material peste tot, dar soluții adaptate pentru fiecare funcțiune. Uite, spre exemplu, în living poți avea draperii, iar din același material poți avea storuri la bucătărie.
Cu ce asortezi draperiile și perdelele? Cu restul decorațiunilor din cameră. Spre exemplu, în living le asortezi cu tapițeria canapelei și fotolilor, cu nuanța și materialul covorului, a pernelor decorative și da, poți ține cont și de tablouri. Dar nu te complica niciodată la materiale cu model sau imprimeuri, mai ales când nu știi ce să alegi. Cu cât mai simple, cu atât mai bine pentru că draperiile și perdelele ocupă o suprafață importantă într-o locuință și atunci e mai sigur ca ele să confere un aspect ordonat și să-ți asigure lumină naturală pe timp de zi și intimitate pe timpul nopții.
În camera copilului poți aduce un plus de culoare prin nuanța perdelei. Poți combina perdea sau draperie cu storuri romane, astfel ca în camera celui mic să existe lumină naturală, dar să-l protejezi de soare pe timpul verii. Aici perdeaua este asortată cu tapițeria fotoliului și cu alte decorațiuni textile (păturică, perne, covor).
Pe lângă țesături, există o varietate mare de jaluzele orizontale, inclusiv din lemn, care se pretează excelent pentru spațiile de bloc. Ele asigură intimitate, protecție solară, dar și lumină pe timpul zilei, fiind ușor reglabile.
Dar dacă nu poți alege perdele și draperii? Dacă la bucătărie sunt mai multe tipuri de ferestre? Dacă sunt ferestre cu unghiuri ascuțite la mansardă? Ei bine, întotdeauna există soluții. Secretul este să te gîndești la ferestre ca la ochii locuinței tale și să-ți imaginezi cum ai vrea să-i machiezi. Este o comparație mai pe înțelesul doamnelor, dar ideea este legată de proporții și de context. Prin decorul ferestrelor poți aduce lumină, culoare sau poți corecta vizual un spațiu, accentuând latura lui mai favorabilă.
Și ca să vezi exact despre ce este vorba, ți-am pregătit următoarele explicații și exemple. Sper să te inspire și pe tine!
- Sunt case cu livingul unde ferestrele sunt poziționate pe colț. Soluția? O combinație de storuri simple cu storuri romane. Storurile simple asigură intimitate, dar lasă lumina să treacă pe timpul zilei, pe când storurile din material opac asigură intimitate pe timpul nopții, dar au și efect decorativ pe timpul zilei, când sunt strânse.
- Când spațiul e lung cu înălțime normală (2,50 metri) vrei să corectezi proporțiile așa că prin prezența perdelelor situate pe lateralele golurilor de fereastră poți accentua verticala încăperii, să o faci să pară mai înaltă. În rest, poți obține protecție solară și intimitate cu ajutorul jaluzelelor prisate montate în rama ferestrelor.
- Când pardoseala este una lucioasă care imprimă senzația de rece (chit că poate avea încălzire prin pardoseală), cu ajutorul draperiilor poți aduce un plus de căldură în ambient. Ocupă o suprafață mare draperiile, așa că pentru eleganță e bine să fie cât mai voluminoase, bogate, dar uni, pentru a nu domina interiorul, ci doar a-l încălzi.
- Cu ajutorul draperiilor poți da impresia de ferestre mai mari dar și să corectezi vizual spațiul. Uite, în imagine, în spatele canapelei colțar nu există ferestre peste tot, dar prezența draperiilor te face să crezi asta. Motivul prezenței draperiilor aici este de a corecta vizual spațiul, astfel ca zona ferestrelor să fie legată în condițiile în care deja canapeaua fragmentează spațiul.
- Dacă totul în cameră este în tonuri neutre poți aduce un plus de decorare prin materialul țesăturilor. Uite, spre exemplu aici storurile au un model plăcut, decorativ pe o suprafață mare de material albă.
- Când este vorba despre locuințe de bloc actuale, amenajate minimalist dar care au suprafețe mari de ferestre, jaluzelele albe, moderne din lemn vopsit pot fi alegere potrivită. Nu încarcă spațiul, asigură o suprafață ordonată vizual, dar beneficiezi de intimitate și protecție solară.
- Când finisajele sunt toate albe de la pereți la pardoseală, modul de decorare al ferestrelor poate aduce multă culoare în ambient. Ba chiar se poate merge la asortarea de tip catalog a țesăturilor, pentru persoanele cărora le place ca totul să se lege, cum ar fi perne decorative din același material ca și storurile și draperii din același material ca și tapițeria canapelei.
- Când spațiul zonei de zi este deschis între bucătărie și living iar ferestrele situate pe aceeași parte au aceeași configurație, cel mai indicat este ca ele să fie decorate cu aceleași perdele și draperii pentru a da o notă unitară ambientului.
- Există și cazuri în care în spații deschise, unde bucătăria este deschisă către living ferestrele sunt diferite și situate pe aceeași parte. Modalitatea de decorare poate fi diferită, dar coordonată în context. Spre exemplu, aici în bucătărie au fost alese jaluzele orizontale din lemn la culoarea corpurile de mobilier suspendate, iar spre living draperii în nuanța tapițeriei scaunelor.
- Ce poți face când e vorba despre a combina stilurile dar și a armoniza aspectul multor ferestre de dimensiuni diferite situate în aceeași încăpere? Poți avea chiar trei rânduri de materiale: jaluzele plisate montate în rama ferestrelor, perdele fine mate unde se dorește un plus de căldură și draperii opace, mate albe care să accentueze verticala spațiului, dar și să adauge un volum discret în ambient. Adică, atunci când ferestrele nu sunt la fel, poți prin intermediul decorării lor să legi armonios ambientul.
- Desenul tâmplăriei poate fi împărțit atipic cum e și în cazul de față, unde există o ușă de acces, dar s-a dorit și prezența unei ferestre rabatabile, mai ușor de accesat pentru aerisire. Soluția de decorare? Cu storuri romane montate pe suprafața tâmplăriei în dreptul fiecărui ochi de geam.
- În bucătărie, dacă se dorește ca ambientul să fie mai decorativ storurile pot fi o soluție bună pentru că vizual ele aduc un plus de ornamentație, dar funcțional asigură și lumină naturală la nivelul de lucru.
- Când tâmplăria este prevăzută cu șprosuri caroiaje de tip francez, e păcat ca ea să nu se simtă la interior. Astfel de ferestre pot fi decorate parțial, în zona inferioară, unde se dorește intimitate.
- Pot exista cazuri în care pereți întregi să fie de fapt formați din ferestre, intimitatea poate fi asigurată cu plisee montate în partea inferioară, iar obturarea luminii prin storuri montate în partea superioară. O astfel de soluție asigură lumină naturală constant pe centrul suprafețelor.
- Ferestrele cu unghiuri atipice, în formă de triunghiuri montate de regulă la mansardă pot fi o adevărată provocare în faza de decorare. Vestea bună este că există sisteme speciale pentru astfel de situații, cu bare metalice care au fixate pe poziție inele de care se pot prinde țesăturile.
- Pentru ferestre înclinate, în unghi există sisteme de șine pe care se pot fixa perdelele și draperiile. Singurul inconvenient este faptul că acționarea țesăturilor este mai dificilă. Pentru ferestre de mansardă există storuri speciale, de regulă comercializate direct de către producătorii de ferestre zenitale.
- Când ferestre au forme clasice, în arcadă perdelele și draperiile pot fi montate din plafon. Astfel, desenul ferestrei se poate simți din transparența materialului perdelei.
- Când deasupra ferestrei există o bucată de zid proporțiile pot fi corectate prin montarea perdelei și draperiei din plafon.
- Când ferestrele sunt înalte, dar nu până în plafonexistă și varianta de decorare cu paneluri japoneze. Pe bucata de zid de deasupra ferestrelor se pot monta paneluri parțiale, care să aibă practic aceeași textură și culoare cu restul.
- Când fereastra din dormitor este înaltă dar aflată într-o zonă de circulație, ea poate fi decorată cu jaluzele orizontale prin care se poate controla mai ușor cantitatea de lumină naturală, protecția solară și intimitatea.
- Când pe o latură a camerei sunt mai multe ferestre prin decorul cu draperii ce maschează zonele de zidărie dintre ele se poate crea iluzia unei singure suprafețe vitrate. Da, cu ajutorul draperiilor, perdelelor și storurilor se poate asigura partea practică, dar și cea legată de aspecte vizuale.
Sursa: www.adelaparvu.com | www.la-doi-pasi.ro