Unul dintre cele mai frecvente fenomene despre care se vorbește mai rar este nevoia crescută de urinare atunci când temperatura este scăzută, fenomen cunoscut și sub numele de diureză indusă de frig sau, pur și simplu, diureză rece.
Termenul diureză se referă la procesul în care rinichii filtrează lichidul corporal. Rata medie de urinare pentru adulți este între patru până la șase ori pe zi. Cu toate acestea, persoanele cu diureză indusă de frig vor urina mai des, fără modificarea aportului de lichide sau sare. În timp ce diureza se referă la un mecanism fiziologic produs de corpul uman, diureza indusă de frig se referă la reacția organismului atunci când simte pericolul posibil al hipotermiei.
Atunci când este frig, corpul nostru constrânge vasele să reducă fluxul de sânge către piele și să mențină constantă temperatura altor organe interne mai importante. Vasele de sânge constrânse determină creșterea tensiunii arteriale, deoarece există aceeași cantitate de sânge pompat și trebuie cumva să compenseze.
Există un hormon, numit hormon anti-diuretic, care va scădea odată cu creșterea tensiunii arteriale. Acest lucru determină rinichii să scoată mai multă apă din sânge și să o depoziteze în vezică. Excesul de lichid devine apoi urină și acest lucru ne face să urinăm mai des atunci când este frig. Infarctul este în strânsă legătură cu procesul menționat mai sus: mai puţină apă – un sânge mai gros, care, pentru o persoană vulnerabilă, poate înseamna infarct şi deces.
Sursa: www.atlas-geografic.net